Bakgrunn

Bruk av motorkjøretøyer i utmark er omstridt. All ferdsel i utmark skal være regulert gjennom lover eller forskrifter, og regelverket skal ivaretar hensynet både om aktsomhet, om særskilte behov og hensyn som ivaretar allmennhetens rekreasjonsbehov – med eller uten motorisert ferdsel.​

Motorferdsel i utmark og vassdrag er som hovedregel forbudt, med unntak av noen nytteformål som er beskrevet i loven der enkeltpersoner gis mulighet for å søke om dispensasjon og kommunen kan gi tillatelse innenfor rammene av regelverket – se søknad om motorferdsel i utmark.​

I 2015 ble motorferdselsloven endret slik at kommunene fikk adgang til å etablere rekreasjonsløyper for snøskuter, og denne lovendringen ble starten på arbeidet i mange kommuner for å tilrettelegge for rekreasjonskjøring.

Hvilke muligheter finnes?

Arbeidet med å utarbeide lokal forskrift for snøskuterkjøring skal ta utgangspunkt i Forskrift for bruk av motorkjøretøy i utmark og islagte vassdrag, som gir rammer for kommunens handlingsrom og hvilke begrensninger som gjelder.

De viktigste begrensningene for Karlsøy kommune er at løyper ikke skal være til vesentlig skade eller ulempe for reindriften og at løyper ikke krever terrenginngrep. I tillegg skal en ved utarbeidelse av løypetraseer ta hensyn til støy, friluftsliv, naturmangfold, bolig- og hytteområder, landskap, kulturminner- og miljø, samt sikkerhet (for eksempel skredområder).

Videre er det et eksplisitt krav om at det skal foreligge samtykke fra grunneiere som er berørt av den eventuelle løypetraseen.

I møtet den 23. mai informerte Statsforvalteren om det mulighetsrommet som foreligger iht. lovverket. Den informasjonen finner dere her: Snøskuterløyper etter motorferdselloven - Mulighetsrommet - mai 2023.pdf

 

Hva skjer videre?

Karlsøy kommune har vedtatt en lokal forskrift om snøskuterkjøring (kommunal bestemmelse). Forskriften gir bestemmelser om kjøretider, fart, rasting m.m. Etter hvert skal løypetraseene innarbeides i forskriften. Forskriften finner dere her: Forskrift om snøskuterkjøring i Karlsøy kommune.pdf.

Hva gjør du om du ønsker lage en snøskuterløype?

Det har vært gjennomført møter med grunneiere, utviklingslag og reindrift de siste årene. Ønsker ditt lag eller forening å etablere snøskuterløype må du snakke med grunneiere og reindriftsutøvere som berøres for å bli enig om hvor løypetrasèen kan eetableres. Neste steg er sende inn en søknad til kommunen som beskriver løypetraseen sammen med signerte grunneieravtaler. 

Grunneieravtaler som skal benyttes finner du her: Grunneieravtale - etablering av snøskuterløype i Karlsøy kommune.pdf

Hva skjer med søknaden om etablering av skuterløype?

Når kommunen mottar søknad om etablering av snøskuterløype, starter kommunen arbeidet med en grovsortering hvor vi blant annet sjekker at alle grunneiere er med og om det har vært dialog med reindriften. I tillegg avklarer kommunen hvilke utredninger som skal gjennomføres. Krav til utredning omfatter å gjøre vurderinger av hvilke virkninger løypene har for friluftsliv og naturmangfold i influensområdet, samt utredning av støy, friluftsliv, naturmangfold, bolig- og hytteområder, sikkerhet, landskap, kulturminner og kulturmiljø.

Etter at utredningene er gjennomført og det er gjort vurderinger av hvordan en eventuell etablering av snøskuterløype vil påvirke forholdene nevnt over, tas det beslutning om løypetraseen skal innarbeides i forskriften. Dette kan bare skje om løypetraseen ikke er i konflikt med motorferdselslovens eller den nasjonale forskriften.

Deretter skal løypetraseen måles opp på barmark og løypetraseen skal plottes i ett digitalt kart som skal inn i en nasjonal database, dersom den blir vedtatt.

Neste fase omfatter høring og offentlig ettersyn iht. plan og bygningslovens bestemmelser, §11-14 som gir retningslinjer for hva høringen skal inneholde. 

Høring og offentlig ettersyn av løypetrasèen

Etter høring og offentlig ettersyn skal mottatte innspill vurderes før Forskrift om snøskuterkjøring i Karlsøy kommune fremmes til politisk behandling.

Etter vedtak skal kommunen etter reglene i plan- og bygningslovens §12-12 4. og 5. ledd kunngjøre vedtaket. Kommunen skal underrette sørskilt de som er direkte berørt av løypene ved brev med informasjon om klageadgang og frist for klage. Dette gjelder

  •  Grunneiere
  •  festere
  •  rettighetshavere og naboer

Kommunen skal også kunngjøre vedtaket i minst en avis som er tilgjengelig i Karlsøy, og legge det ut på sosiale medier.

Når løyper er vedtatt av politikerne skal kommunen rapportere data om løypene i nasjonal database for snøskuterløyper iht. Forskrift for bruk av motorkjøretøyer i utmark etc. 4a. siste ledd. Videre skal kommunen som en del av oppfølging etter vedtak merke snøskuterløypene samt informere om hvilke bestemmelser som gjelder og avklare drift og vedlikehold. Vedtatte løyper skal innarbeides i kommuneplanens arealdel.

Miljødirektoratet har utarbeidet en veileder for fastsettelse av snøskuterløyper som gir mer utfyllende informasjon om hvordan kommunen skal gå frem for å fastsette snøskuterløyper. Hvordan gå frem for å fastsette snøskuterløype? - Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)

Kontakt

Trenger du hjelp til noen steg i prosessen med å søke om å etablere skuterløype? Har du spørsmål? Ta kontakt med enhetsleder Anita Andresen på e-post anita.andresen@karlsoy.kommune.no, eller på telefon 77746038.