PROTOKOLL 

MØTE I KARLSØY FELLESRÅD/MENIGHETSRÅD 

Tid: Torsdag 17. februar 2022 kl. 09.15 – 15.00 

Sted: Rådhuset, møterom Øyriket 

Innkalt:  
Ove Kr. Øien, Svein Tore Pettersen, Bjørg Johanne Thomassen, Liv Marit Edvardsen, Tom-Arild Ottesen, Liz Marion Nilsen, Wiggo Klingenberg, Tove Rydningen, Idar Nordseth, Ann-Olaug Eilertsen. 
Vara:  
Roy-Helge Karlsen, Åse Eriksen, Kirsten A. Gabrielsen, Wiggo Aune og Bjørg S. Thomassen. 

 

Fremmøtte: Ove Kr. Øien, Bjørg J. Thomassen, Wiggo Klingenberg, Tove Rydningen, Asle Cebakk, Wiggo Aune, Idar Nordseth, Tom-Arild Ottesen og Liv Marit Edvardsen. 

 

Forfall: Ann-Olaug Eilertsen Vara: Asle Cebakk  

Forfall: Liz Marion Nilsen Vara: Wiggo Aune 

Forfall: Svein Tore Pettersen Vara: Ingen 

 

Møteleder: Ove Kr. Øien Sekretær: Annie Aune 

 

Deltakelse: Alle frammøtte deltok under hele møtet. 

Innkalling: Varsel om møtet sendt på sms 27. januar. Saksliste med saksdokumenter sendt på e-post 1. februar. 

 

Protokollen er sendt til: Medlemmer og varamedlemmer i FR/MR, Kommunen, domprosten og NH-Biskopen. 

 

SAKSLISTE                     

F-sak 01/22: Godkjenning av protokoll fra møtet 08.11.21. 

F-sak 02/22: Ringvassøy kirkegård – Ringvassøy minnelund 

F-sak 03/22: Orienteringssaker og referater 

M-sak 04/22: Valg av leder og nestleder i menighetsrådet 2022 

M-sak 05/22: Gave til konfirmantene 

F-sak 06/22: Oppfølgingssak - Drift av kirkevergekontoret når kirkevergen har ferie eller av andre årsaker er borte fra arbeid. 
M-sak 07/22: Ny grunnordning for Karlsøy sokn 
M-sak 08/22: Øving i kirkeskipet Ringvassøy kirke for 70 kor. 

F-sak 09/22: Bruk av samisk og kvensk i menighetene 
F-sak 10/22: Innkjøp av nye salmebøker 

F-sak 11/22: Ofringer 2022 

F-sak 12/:22: Evt. 

 

F-sak 01/22: Godkjenning av protokoll fra møtet 08.11.21 

Protokollen er tidligere utsendt og legges fram for godkjenning. 

Vedtak enstemmig: Protokollen fra møtet 08.11.21 godkjennes. 

 

 

 

 

 

 

F-sak 02/22: Ringvassøy kirkegård – Ringvassøy minnelund 

Følgende ble vedtatt på møte 08.11.21: 
Saken følges opp på neste møte. 

Vi nedsetter en arbeidsgruppe som skal arbeide videre med denne saken.  

Prest Idar Nordseth og kirkeverge Annie Aune er i arbeidsgruppen. 

Frem til neste møte forespør kirkevergen Kjellaug Isaksen, Jens Lillebye, Marit Sirevåg og Eirin Richardsen om de vil være med i arbeidsgruppen. 

Arbeidsgruppens mandat er å jobbe fram et forslag til utforming, samt jobbe fram et kommunalt vedtak om bygging av kirkegård/minnelund. 

Arbeidsgruppens endelige sammensetning vedtas på neste møte. 

Vedtak enstemmig: Idar Nordseth er leder av arbeidsgruppen. Medlemmer er Kjellaug Isaksen og Jens Lillebye. Kirkevergen er sekretær. Protokoll fra møtene legges frem for MR på hvert møte.   

 
F-sak 03/22: Orienteringssaker og referater 

Oversikt over gudstjenestene i 2022, se vedlegg. Oversikten er godkjent av domprosten. 

Protokoll fra AU-møte 01/21, 02/21, 03/21 se vedlegg. 

«Jul i fellesskap». Det ble en flott julaften i menighetssalen. Vi var 17 til bords, og alle storkoste seg.  

Modelljekta «Varna» i Sengskroken kirke. Saken ligger til godkjenning hos biskopen. 

Vedr. avregnede trosopplæringsmidler 2021.  

Prest Idar Nordseth søkte i samarbeid med kirkevergen om avregnede trosopplæringsmidler 2021. Midlene skulle brukes til «Ungdom i Karlsøy» som er et prosjekt der konfirmantene skal reise på konfirmanttur til utlandet. Søknaden ble innvilget med et tilskudd på kr. 85.000,-. 

Kirkekaffe 2022: Vannøy kirkeforening ordner kirkekaffe på alle de aktuelle gudstjenestene i 2022 – kirkevergen har fått tilsendt navneliste.  

Reinøy kirkeforening ordner kirkekaffe på alle de aktuelle gudstjenestene i 2022. 

Ringvassøy kirkeforening har ikke gitt tilbakemelding vedr. kirkekaffe for 2022.  

Redaktør i «Vår soknekirke»: Liv Marit har gitt beskjed om at hun ønsker å trekke seg tilbake etter flere år som redaktør. Kirkevergen har prøvd å finne noen til å ta over, men det har ikke lyktes. De som er forespurt er Jens Lillebye, Marit Sirevåg, Margareth Pettersen og Freddy Sørensen. 

Ny kirkeorganisering:  Møte 09.11.21 - F-sak 28/21: Ny kirkeorganisering  På forrige møte i FR/MR ble vi enige om at dette er et stort arbeid å sette seg inn i. Vi laget derfor en komité bestående av Tom-Arild Ottesen, Ann-Olaug Eilertsen og Idar Nordseth som skulle jobbe frem et informasjonsprodukt som presenteres for FR/MR på dette møtet. 
Vedtak enstemmig: Tidligere oppnevnte gruppe får ansvaret for å utarbeide samt sende inn svaret innen fristen som er 01.12.21. Punkt som skal være med er: Nærhet til menigheten, lokalt demokrati, daglig leder/kirkeverge skal ha lokal tilknytning, FR/MR åpen for justering av dagens modell. 
Prest Idar Nordseth utarbeidet et forslag til svar fra fellesrådet. De to andre medlemmene i komitéen hadde ikke noe å tilføye til forslaget. 
Forslaget ble sendt inn av kirkevergen innen svarfristen. 

 
Spørsmål 4:  

Hva er fordeler og muligheter med å etablere felles kirkelig organ på et justert prostinivå, der dette prostifellesrådet skal være arbeidsgiverorgan for alle de som arbeider lokalt?  

 

Svar:  
Det ble på kirkemøtet ingen flertall for hverken bispedømmerådsmodellen eller storprostimodellen. Et flertall i Karlsøy menighetsråd mener derfor at det er for stor usikkerhet knyttet til bare en modell. Det er urimelig at det derfor kun skal utredes en modell med tilsvarende 3 like alternativer. 

Siden det finnes andre modeller for organisering av kirken som har markert tilslutning, men som aldri er utredet på tilsvarende måte, føles prosessen uryddig. Blir prosessen slik, fremstår den som så ubalansert og forsert at den kan svekke den tilliten en slik prosess er avhengig av. 

Karlsøy menighetsråd er kritiske til at prostifellesrådsmodellen fremstilles som eneste farbare vei, da andre modeller ikke er gitt samme oppmerksomhet eller blitt gjenstand for utredning.  

Det er flere grunner til at bispedømmemodellen må få en ny og grundigere vurdering. Med utgangspunkt i den plassen en slik modell har hatt i den kirkelige debatten nå og tidligere, bør den for det første tas på alvor av demokratiske grunner. 

Utredningsmandatet fra Kirkerådet i 2019 ble gitt under forutsetning av at man den gang ikke konkluderte med prostiet som modellvalg. 

For det andre er modellen ikke utredet innenfor rammen av den nye tros- og livssynsloven.  

Og til sist, den er aldri blitt utredet med en tilsvarende løsningsorientert interesse og grundighet som vi nå har vært vitne til for prostimodellene.  

En ryddig og god prosess må blant annet bety at de ulike hovedalternativer som har vært fremme i prosessen, blir godt belyst og får en likeverdig behandling. Prosessen må ikke fremstå som et forsøk på en snarvei i en utpreget viktig og omdiskutert sak.  

Flertallet i Karlsøy menighetsråd mener derfor i spørsmål 4, at det ikke er noen fordeler eller muligheter knyttet til storprostimodellen som er fremlagt og begrunner dette med det forannevnte. 

 

Spørsmål 5: 

Hva er ulemper og risiko med å etablere felles kirkelig organ på prostenivå, der prostifellesrådet skal være arbeidsgiverorgan for alle de som jobber lokalt? 

 

Svar:  
En storprostimodell er for stor, fordi geografi, logistikk og værforhold gjør at ikke alle fellesrådsoppgaver kan løses på prostinivå. Modellen vil kreve for mye tid og ressurser til reising, med høye kostnader og dårlig ressursutnyttelse som resultat. 

Kirken er gode på digitale hjelpemidler, men ser man på arbeidsoppgaver til kirkegårdsarbeidere og kirketjenere, så kan ikke den arbeidsgruppen jobbe på plattformer som f.eks Teams. Der er mange og fysiske arbeidsoppgaver lagt til uteområder. 

Modellen er også for liten siden man har en spredd bebodd befolkning, Karlsøy kommune er en øykommune. Dette gjør det utfordrende å få store nok fagmiljøer i distriktene. Derfor er det nødvendig å opprettholde et sterkt fagmiljø på bispedømmenivå. Det er forskjell på antallet sogn og fellesråd i hvert prosti og reiseavstanden varierer også mye fra sted til sted. 

Flere steder i bispedømmet er man små med tanke på å bygge opp kompetansen og man trenger derfor en styrking av kompetansemiljøet på bispedømmenivå framfor å opprette et nytt mellomnivå. 

Det vil være bedre for sognene å få faglig bistand fra sterke fagmiljøer sentralt i bispedømmet enn fra svakere fagmiljøer i prostiet og karlsøy menighetsråd tror ikke det er mulig å styrke fagmiljøene på begge nivåer.  

Et eksempel vil være hvordan en diakon jobber. Det er kjempeviktig å få diakonale innspill fra bispedømmenivået, for det typiske er at du er den eneste diakonen i prostiet. Menighetene er derfor avhengige av at bispedømmekontoret er sterk nok til at de kan hjelpe de små sognene. 

Den generelle prestemangelen er også utfordrende, og da er ikke løsningen at hvert prostifellesråd skal ha ansvar for rekrutteringen. 

Karlsøy menighetsråd ser også at med denne modellen, vil det være en betydelig svekkelse av menighetsrådets myndighet. Det vil også være slik at den staben som er til stede i dag, er en minimumsstab og den kan ikke bli færre. Med en storprostimodell, vil dette forringes ytterligere.  

Slik modellen er lagt opp, vil det være en sterk svekkelse av prestens rolle og det vil medføre også en svekkelse av linjeorganiseringen biskop-prost-prest.  

Økonomisk sett, har kommunene i Norge erfaring fra å finansiere interkommunalt samarbeid, men det er ingen tradisjon for å overføre midler til organer lenger borte enn det (jf. Bispedømmenivå). Det er et viktig moment å ta med. Denne utfordringen gjelder også for storprostimodellen. 

Flertallet i Karlsøy menighetsråd mener derfor i spørsmål 5, at modellen gjenspeiler ikke de utfordringene det er med at menigheten er en øykommune. Geografisk har man lange avstander som medfører reiseutfordringer. Den tar heller ikke høyde for de økonomiske utfordringene dette vil medføre. 

 

Spørsmål 8:  
Hvilken modell for arbeidsgiverorganisering er å anbefale? (Modell 1/ Modell 2/ Modell 3).  
Begrunn hvorfor og spesifiser gjerne hvilke mål dere har lagt mest vekt på. 
 

Svar:  
Karlsøy menighetsråd mener at modell 3 er den beste og begrunner dette med at, i den modellen henter prostifellesrådet sin rettslige handleevne både fra soknet og RDNK.  

 

Spørsmål 10:  
I dagens modell er det to arbeidsgiverlinjer og Kirkemøtet har vedtatt mål om en felles arbeidsgiverlinje. Kirkerådet ønsker å høre følgende: 

A. Finnes det en bedre modell for å nå målet om en arbeidsgiverlinje enn modellene som er presentert i denne høringen? (Ja / Nei / Hvis ja, begrunn svaret). 
 

Svar:   
Flertallet i Karlsøy menighetsråd mener at det er en svakhet i at det ikke er lagt til grunn både bispedømmeråds- og storprostimodellen. Det er ingen modeller å sammenligne med, kun en modell som er justert med tre alternativer. 

Karlsøy menighetsråd synes det derfor er krevende å ta stilling til den fremlagte modellen. Det er ikke avklart biskopens funksjon, ei heller hvordan kirken skal styres fra et lokalt plan. Dette er utfordringer og avklaringer som burde ha ligget til grunn før menighetsrådet blir bedt om å komme med sine svar eller betraktninger. 

For å kunne besvare spørsmål A, må bisperådsmodellen også utredes.  

Karlsøy menighetsråds klare anbefaling er at storprostimodellen underkjennes, da utvalget etter vårt syn, ikke har gjort det som har vært mandatet. 

B. Ønsker dere å opprettholde dagens ordning med to arbeidsgiverlinjer, med eventuelle justeringer, på tross av Kirkemøtets vedtak om en arbeidsgiverlinje? (Ja / Nei / hvis ja, begrunn svaret). 

Svar: 
Slik det er lagt opp i modellen som er sendt ut til høring, oppfattes det som bedre å ha dagens ordning med to arbeidsgiverlinjer. Dette med særlig vekt på at biskopens rolle ikke er avklart og det er heller ikke lagt inn hvordan kirken vil kunne bli styrt på et lokalt plan. 

Hvis det skulle være aktuelt med en arbeidsgiverlinje, tenker Karlsøy menighetsråd følgende: Linjeorganisasjon med biskop på topp, med prost og daglig leder/kirkeverge som nærmeste underordnede.  

Prost og daglig leder/ kirkeverge samstilles, men med ulike arbeidsoppgaver. Prost og dagligleder/ kirkeverge er nærmeste overordnede for prester, kantorer, diakoner, kateketer, trosopplærere, kirketjenere og kirkegårdsarbeidere. 

 

Spørsmål 11: 
Utvalget har lagt vekt på ulike hensyn ved anbefaling av modell for daglig ledelse. Momenter som har vært vektlagt er bl.a. om modellen gir økt mulighet for strategisk ledelse av kirkens virksomhet lokalt og om modellen bidrar til målet om å være en attraktiv arbeidsplass med god ledelse. Sett hen til disse momentene og deres erfaringer: Hvilken modell for daglig ledelse er i sum å foretrekke? (Modell1 /modell2/ modell3). Begrunn hvorfor og spesifiser gjerne hvilke mål dere har lagt mest vekt på. 

Svar: 

Karlsøy menighetsråd mener at den modellen som vil være å foretrekke i dette høringsutkastet er modell 3. Den vil gi et storprosti hvor prost og kirkeverge leder hver sin avdeling med sine oppgaver. Videre er det viktig at det er sammenheng mellom biskop-prost og den vigslede tjeneste. Kirkefaget og kirkens innhold må styrkes. Det ville være helt unaturlig at det ikke er en vigslet som er den øverste leder i en kirke.  

Praktiske ledelsesoppgaver kan settes til andre som daglig leder eller kirkeverge. 

 

Vedtak enstemmig:  
C) «Jul i fellesskap» settes opp som egen sak på marsmøtet i MR/FR. 

G) Redaktør i «Vår soknekirke». Liv Marit Edvardsen tar ansvaret for utgivelse nr. 01/22.  

De øvrige punktene tas til orientering. 

 

M-sak 04/22: Valg av leder og nestleder i menighetsrådet 2022 

Det vises til «Regler om formene for menighetsrådets og kirkelig fellesråds virksomhet».  

I §1 punkt 3 og 4 heter det: Menighetsrådet/kirkelig fellesråd velger i det konstituerende møtet og senere hvert år blant sine medlemmer, leder og nestleder. Valget foregår skriftlig. Den som ett år har vært leder, kan unnslå seg valg for det følgende år. 

Trer lederen midlertidig eller endelig ut av funksjon i løpet av den tid vedkommende er valgt for, rykker nestlederen opp til leder, og rådet velger midlertidig eller endelig en ny nestleder. 

 

Saksutredning: Ove Kr. Øien har vært leder og Tom-Arild Ottesen har vært nestleder i 2021. 

Kirkevergen har sendt forespørsel til leder og nestleder om de stiller til gjenvalg. I tillegg har kirkevergen forespurt Liz Marion Nilsen om hun stiller til valg som nestleder. 
Ove Kr. Øien har gitt tilbakemelding på at han stiller til gjenvalg som leder. 

Tom-Arild Ottesen har ikke gitt tilbakemelding. 

Liz-Marion stiller til valg som nestleder. 

Vedtak enstemmig: Ove Kr. Øien er valgt til leder og Liz Marion Nilsen er valgt til nestleder. 

 

F-sak 05/22: Gave til konfirmantene 
Konfirmantene har fått den norske salmeboken i skoleversjon i gave. 
Skal gaven videreføres eller skal de få en annen gave? 

Behandling: Smykke av trekors fra bok og media + diplom + rose. Halskjede kors 3 medium.  

 

Vedtak enstemmig: Gave til konfirmantene skal være Halskjede (kors 3 medium) fra bok og media, rose og diplom. 

 

F-sak 06/22: Oppfølgingssak - Drift av kirkevergekontoret når kirkevergen har ferie eller av andre årsaker er borte fra arbeid. F-sak 32/21b:  Kirkevergen ønsker at FR/MR så snart som mulig finner en løsning på hvordan kirkevergekontoret skal driftes ved kirkevergens ferie og annet fravær. 

Hvis FR/MR tenker at en god løsning er å forespørre NAV om bistand, eller å få øket prestesekretærstillingen, må de undersøke mulighetene for det. Kirkevergen tenker at det kan løses ved å inngå en avtale mellom de ansatte. Kirkevergen har 4 uker ferie til gode i 2021, og ønsker å få avviklet i alle fall 2 av de ferieukene innen året er omme. Det ble ikke gjort noe vedtak i denne saken, derfor må den behandles på nytt. 

Vedtak enstemmig:  

Ove Kr. Øien, Idar Nordseth og John Thomassen har ansvaret for driften av kirkevergekontoret når kirkevergen er på ferie, eller av andre årsaker ikke er på jobb. 

E-posten og telefonen blir viderekoblet til Idar Nordseth i kirkevergens fravær. 

 

M-sak 07/22: Ny grunnordning for Karlsøy sokn 
Fra og med 01.01.22 går vi over fra 1977-ordningen til ny ordning. 

Saksutredning: Prest Idar Nordseth har laget et utkast, som han presenterte for menighetsrådet.  

Vedtak enstemmig: Godkjent som framlagt. 

 

M-sak 08/22: Øving i kirkeskipet Ringvassøy kirke for 70 kor. 

På grunn av corona måtte koret ut fra Hansnes skole, og har i 2021 fått øve gratis i Ringvassøy kirke. 
Ut fra det kirkevergen har fått opplyst, har det ikke vært vedtatt noen timepris for å leie Ringvassøy kirke til for eksempel øving. 
Saksutredning: 

AU’s forslag til vedtak: 70 kor betaler kr. 400,- pr. mnd. for å øve i Ringvassøy kirke.  
De kan eventuelt binde seg til en avtale der tre av korets medlemmer stiller som forsangere i Ringvassøy kirkes gudstjenester. 

 

AU’s forslag ble justert til følgende forslag til vedtak: 70 kor betaler kr. 100 pr. øving for å øve i Ringvassøy kirke, eventuelt kan de binde seg til en avtale der noen av korets medlemmer stiller som forsangere i Ringvassøy kirkes gudstjenester. 

 

Tom-Arild Ottesen’s forslag til vedtak: Kirkevergen kontakter koret og spør hva de ønsker å bidra med til kirken, for å fortsatt øve i Ringvassøy kirke. 

Vedtak: med 7 mot 2 stemmer. 

70 kor betaler kr. 100 pr. øving for å øve i Ringvassøy kirke, eventuelt kan de binde seg til en avtale der noen av korets medlemmer stiller som forsangere i Ringvassøy kirkes gudstjenester. 

Muntlig avtale med øving foran arrangement som koret og korpset skal delta i, skriftligjøres. 

 

F-sak 09/22: Bruk av samisk og kvensk i menighetene 

E-post fra domprost Stig Lægdene: Biskopen har formulert et brev som går til alle menigheter angående bruk av samisk og kvensk i menighetene.  Her pålegger han bruk av samisk i gudstjenestene og utfordrer på bruk av kvensk. Han tar også opp bruk av andre markører enn språk.  

Biskopen ber meg om også å sende det til kirkevergene og menighetsrådene. Jeg ber om at dette drøftes i menighetsrådene samt fellesråd. De fleste menighetene i domprostiet har nå samiske ledd i gudstjenestene, mange har samisk flagg, men vi er kommet langt kortere på det kvenske området. Samiske symboler, alterutstyr og kunst er det lite av.  Fra fellesrådene er det lite skilting på samisk til kontor og kirker. Jeg ønsker tilbakemelding på hvordan denne saken tas imot. 

Se vedlagte brev. 

Vedtak enstemmig: Brevet ble godt mottatt i menighetsrådet. 

I Karlsøy menighet der vi har en samisk gudstjeneste, heiser vi det samiske flagget. Vi bruker det lille samiske flagget inne i kirken på. Samisk flagg er kjøpt inn. 

Kirkevergen sender forespørsel til kommunen, om skilting av kontorene. Kirkevergen lager en oversikt over hva vi trenger av samiske skilt i kirkene. 

 

F-sak 10/22: Innkjøp av nye salmebøker 

Karlsøy sokn går over til ny ordning for hovedgudstjenester 01.01.22.  

De nye salmeforslagene som kommer opp i den nye liturgien, er ikke forenelig med de gamle salmebøkene. 

Kirkevergen har undersøkt om det er mulig å kjøpe inn salmebøker for trosopplæringsmidlene våre. Dette kan gjøres hvis vi har en trosopplæringsplan som beskriver innkjøpet. 

I ettertid ser AU at det ikke er trosopplæringsmidler igjen til å kjøpe nye salmebøker, når lønnsutgiftene til trosopplærer er betalt. 

AU’s forslag til vedtak: Vi tar ut kr. 25.000,- av ubundet fond til å kjøpe nye salmebøker i 2022.  

Vedtak enstemmig: Vi overfører kr. 35.000,- av ubundet fond, til salmebøker og korallbøker. Hvis vi har overskudd på regnskapet for 2021, bruker vi overskuddet til disse innkjøpene 

 

F-sak 11/22: Ofringer 2022 

Saksutredning: 

Følgende ofringer foreslås: 

Menighetens arbeid – 8 ofringer 
Menighetens barne- og ungdomsarbeid – 8 ofringer 
Ringvassøy kirkeforening – 3 ofringer 
Vannøy kirkeforening – 3 ofringer 
Reinøy kirkeforening – 3 ofringer 
Finnkroken kirkeforening – 3 ofringer 
Helgøykirkas vel – 1 ofring 
Nordeidet bedehus – 1 ofring 
Karlsøykirkas vel – 1 ofring 
Misjon Kamerun – 6 ofringer - Da blir det 5 ofringer 
Tromsø International Church – 1 ofring 

Behandling: Ofring 24.12 står blank inntil videre.  

Vi trykker betalingsopplysninger bak på programmet. 

Vedtak enstemmig: Ofringen på julaften i Ringvassøy kirke skal foreløpig så åpen, ellers vedtatt som foreslått. 

 

F-sak 12/22: Evt. 

Vårfest 15. Mai kl. 17.00 I Ringvassøy Kirke. 

Hvem fra menighetsrådet vil være med i en arbeidskomi? 

Liv Marit påtar seg ansvaret for å ordne kaker. Annie spør Liz Marion om hun vil hjelpe Liv Marit med å ordne kaker. 

Annie spør Jens om han vil ha ansvaret for lotteriet. 

Wiggo Aune er kjøkkenet. 

Ord for dagen: Vi spør Leif Bremer. 

 

4-års bok: Sengskroken kirke 20. Mars: Bjørg og Wiggo kan påta seg ansvaret. 

Vi avklarer med Karina om hun skal dele ut 4-års boken i kirkene. 

 

Forespørsel om hvor kan ha vielser i Karlsøy:  

Kirkevergen legger ut forespørselen FB. 

 

Vedtak enstemmig: Tatt til orientering.