Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. Vannet må fosskoke. En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker. Etter at vannet har fosskokt må det få tid til å avkjøles naturlig, uten tilsetning av isbiter eller lignende (for eksempel nedkjøling i kjøleskap). Dersom vannet er partikkelholdig/grumsete og av estetiske grunner ønskes filtrert, må dette gjøres før koking, for å hindre at vannet blir forurenset på nytt. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann. 

Alt vann fra springen som drikkes må være kokt.

 Bruk dessuten kokt vann til:

 • All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C 

• Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises 

• Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler

 • Isbiter 

• Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes 

• Tannpuss 

Ukokt vann kan brukes til: 

• Koking av mat 

• Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå 

  • Dusjing og karbad: du kan dusje og bade som normalt ved kokeanbefaling, men har du dårlig immunforsvar i kombinasjon med åpne sår, anbefales en rask dusj (ikke karbad) og at du tørker seg godt etterpå. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn.

 • Manuell oppvask og oppvaskmaskin. Ved oppvask for hånd må oppvasken skylles med kokt, varmt vann eller tørkes godt. Oppvaskmidler med desinfeksjonseffekt er ikke tilstrekkelig. For å oppnå god desinfeksjonseffekt i en oppvaskmaskin må programmet ha en temperatur på minimum 65 ºC når det brukes vanlige husholdningsmaskiner med programlengde på 1 time eller mer. La oppvasken stå og lufttørke.

• Klesvask 

• Renhold i huset 

  • Annet bruk hjemme 

Barn bør ikke leke med vannet i hagevanningsanlegg, eller bade i barnebasseng i perioder med kokevarsel