Nok en arbeidsuke, med strenge og inngripende tiltak og anmodninger, går mot helg. Karlsøy kommune opplever at befolkningen har klart å omstille seg til en ny hverdag og det ønsker vi å berømme alle for.

Det er fortsatt ikke registrert smitte i vår kommune, men antall smittetilfeller i Troms og Finnmark øker stadig. Det rapporteres om at det registreres flere positive prøver blant de som tester i fylket. Det betyr at det er stor sannsynlighet for at vi vil oppleve smittetilfeller også i vår kommune i tiden fremover. Derfor er det svært viktig at befolkningen følger de råd som kommer fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. Disse rådene kan du lese om her.

Karlsøy kommune har en befolkning som består av mange eldre og personer som Helsedirektoratet omtaler å være i risikogruppen for alvorlig sykdom ved Covid-19 smitte. Derfor er det så viktig for oss å presisere dette nedenfor.

Forbud mot opphold i fritidsbolig utenfor egen kommune

Det er forbudt å ta døgnopphold på fritidseiendom utenfor bostedskommunen. Med bostedskommune menes den kommune hvor man er registrert i folkeregistret. Dette følger av nasjonal forskrift som Karlsøy kommune ikke har lov til å dispensere fra. 

Regjeringens begrunnelse for dette forbudet kan dere lese her.

Forskriften som gjelder for dette forbudet kan du lese her.

De unntak som gjelder for dette forbudet er beskrevet i forskriften og vi ber om at man gjør seg kjent med disse.

Midlertidig opphold i Karlsøy kommune

I tillegg til den nasjonale forskriften om bruk av fritidsbolig utenfor egen kommune ønsker Karlsøy kommune å oppfordre alle som er bostedsregistrert i andre kommuner om å unngå å ta opphold med døgnovernatting i Karlsøy. Dette gjelder opphold på hytter, fritidseiendommer, sekundærboliger, mobile boliger som campingvogner og bobiler, eller ved besøk til familie og venner.

Dette gjelder ikke for personer som må ta opphold i kommunen i forbindelse med at de er på jobb på en fysisk arbeidsplass. Eksempler på slike kan være industriarbeidere, avløsere eller anleggsarbeidere. Det er likevel sånn at i helger/friperioder skal man reise tilbake til hjemkommunen.

Bakgrunnen for denne oppfordringen er at kommunens helsevesen har ansvar for helsetjenester til alle som oppholder seg i kommunen, uavhengig av hvor de er registrert som bosatt. Vårt helsevesen er nå presset til sitt ytterste og en økt befolkningsmengde i kommunen vil potensielt kunne medføre situasjoner som vi ikke ønsker akkurat nå.

Påsken nærmer seg, og mange tenker nok på hvordan man skal benytte sårt tiltrengte fridager. Karlsøy kommune ber på det sterkeste om at man ikke planlegger opphold hos slekt og venner som varer lengere enn et dagsbesøk. Mange eldre foreldre ser nok frem til familiebesøk og glemmer helserådene som er gitt. Husk at eldre mennesker har større risiko for alvorlig sykdom dersom de skulle bli smittet. Derfor anmoder vi alle om å begrense besøk i så sterk grad som mulig og at man er særdeles oppmerksomme på hygiene og avstand til hverandre når man er på besøk.

Kort oppsummert, er årsaken til disse anmodningene begrunnet i dette:

  1. Vi ønsker å forhindre at smitte spres blant befolkningen så langt det lar seg gjøre
  2. Vi ønsker ikke at befolkningen flytter seg mellom kommuner, da dette vil kunne medføre ekstra belastning på de mindre kommunenes beredskapshelsetjeneste.

Til slutt minner vi om de anbefalingene som Helsedirektoratet innførte fra i dag om å holde avstand fra hverandre.

Når vi er ute, bør vi ikke være mer enn fem personer i samme gruppe. Det gjelder ikke dem som er i familie eller i samme husstand.
Når vi er innendørs på arbeidsplassen, bør vi ha minst to meters avstand til hverandre. Det gjelder ikke når vi er innendørs med familie eller personer i samme husstand.
I det offentlige rom bør vi holde minst en meters avstand til andre mennesker.

Ta vare på hverandre og vis omtanke for hverandre – på avstand.