24. mars annonserte Statsminister Erna Solberg at alle innførte tiltak for å begrense smitte av Koronavirus i befolkningen, opprettholdes og forlenges til og med 13. april. Det er ingen endringer innholdet i de tiltakene som har vært gyldige en tid nå.

Artikkelen er ellers lik den som ble publisert 23. mars. Små endringer i innhold, som er gjort i dag, er merket med oppdatert dato i overskriftene. De lokale karantenebestemmelsene opprettholdes slik de har vært annonsert tidligere.

Smittesituasjon 

Det er ikke påvist smitte i Karlsøy kommune. Kommunen satser alt på tiltak for fortsatt å unngå eller begrense smittespredning.  Dette stiller krav til at hver enkelt som oppholder seg i vår kommune, følger de råd som er gitt fra nasjonale myndigheter og kommunens medisinsk faglige rådgiver. 

Hvem testes og hvordan skal man forstå hjemmekarantene og hjemmeisolasjon 

Mange lurer på hvem som testes for smitte og hvordan man skal forstå begrepene karantene og isolasjon. Folkehelseinstituttet har i dag oppdatert sine sider om disse to temaene og vi synes disse er så godt forklart at vi velger å vise til disse. 

Restriksjoner og påbud 

Vi registrerer at det er mange som stiller spørsmål om alle restriksjoner og påbud som nå settes inn. Mange etterlyser nyanser og forklaringer rundt de tiltak som settes i verk. Til det ønsker vi å påpeke et vesentlig punkt. 

Årsaken til at disse påleggene og restriksjonene settes inn har to hovedhensikter 

  1. Man ønsker å forhindre at smitte spres blant befolkningen så langt det lar seg gjøre 

  1. Man ønsker ikke at befolkningen flytter seg mellom kommuner, da dette vil kunne medføre ekstra belastning på de mindre kommunenes beredskapshelsetjeneste. 

Hovedbudskapet fra regjeringen er at man ber folk holde seg mest mulig hjemme. Ikke reis ut av egen kommune. Unngå å dra på besøk til personer som er i risikogrupper. Forsøk å begrense nærkontakt med andre mennesker utenom de du bor sammen med. Det betyr også de som er i nær familie som bor i andre kommuner. Ta vare på hverandre og vis omtanke for hverandre – på avstand. 

Det nye hytteforbudet 

Det er forbudt å ta døgnopphold på fritidseiendom utenfor bostedskommunen. Med bostedskommune menes den kommune hvor man er registrert i folkeregistret. Dette følger av nasjonal forskrift som Karlsøy kommune ikke har lov til å dispensere fra. 

Mange har fremdeles ikke reist fra hyttene sine og regjeringen bestemte derfor 19. mars å innføre forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune. Dette for å redusere presset på akuttberedskapen i de kommunene med mange fritidseiendommer. Karlsøy er en slik kommune. 

De unntak som gjelder for dette forbudet er beskrevet i forskriften og vi ber om at man gjør seg kjent med disse. 

Hvordan skal vi forholde oss til dette? 

Karlsøy kommune har full forståelse for at dette forbudet kan virke strengt og synes det er beklagelig at vi ikke kan la våre hyttegjester få bli her ute hos oss. Vi skjønner at det i noen tilfeller kan føles tryggere å oppholde seg på hytta i stedet for i byen. Dessverre er ikke vår helseberedskap i stand til å handtere en økt befolkning slik situasjonen er nå. 

Karlsøy kommune anmoder også om at bosatte utenfor kommunen i så sterk grad som mulig begrenser besøk til familie og slekt i kommunen. 

Politiet ber publikum om å unngå å ringe inn til politivakta når de observerer brudd på hytteforbudet og/eller andre innførte tiltak. Dette vil kun medføre til at politivakta ikke kan ta seg av de mer akutte henvendelser som kommer inn. Snakk heller med hverandre først og vis til de bestemmelser som er innført. Meld fra til kommunen dersom dere mener det er nødvendig, men også her vil slike henvendelser behandles når det er kapasitet til dette. 

Beredskapsledelsen