Den israelske krigføringen mot Gaza ble igangsatt som en respons på terrorangrepene i Israel 7. oktober. Krigen er en eskalering i den langvarige konflikten mellom landene. Det er sivile tap, blant israelere og palestinere. I de siste ukene har over fem tusen barn blitt drept på grunn av krigshandlingene.
Karlsøy kommunestyre fordømmer terrorangrepene. De som stod bak terrorangrepet, og deres støttespillere, må rettsforfølges. Også israelske ledere må stilles til ansvar. Det er derfor helt nødvendig at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etterforsker om det er begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten av Israel og Hamas på og etter den 7. oktober 2023, og Karlsøy kommunestyre mener at Norge bør påta seg en ledende rolle i dette arbeidet.
En umiddelbar og varig våpenhvile må komme på plass for å hindre ytterligere tap av menneskeliv. Når bombene stilner må verdenssamfunnet ta ansvar for å sikre en varig fred i Gaza, og en politisk fremforhandlet løsning mellom Israel og Palestina som ivaretar palestinernes rettigheter og frihet. En varig fred på Gaza er også avhengig av at det forhandles frem en løsning for okkupasjonen på Vestbredden, hvor FN-resolusjonene og flyktningenes rett til å vende tilbake legges til grunn, og hvor det ujevne maktforholdet mellom partene kompenseres gjennom internasjonalt press for å sikre en rettferdig fredsløsning.
Verdenssamfunnet kan ikke godta at Israel skal ha det overordnede ansvaret for sikkerheten i Gaza etter krigen, slik Israels statsminister Benjamin Netanyahu har tatt til orde for, verken på kort eller lengre sikt. FN-styrken UN Emergency Force (UNEF I) som var til stede i Gaza i perioden 1956–1967 var FNs første fredsbevarende styrke. Karlsøy kommunestyre vil at det etableres en fredsbevarende FN-styrke i Gaza som har ansvaret for å sikre grensen og gi trygghet for både palestinere og israelere