I forbindelse med markering av frigjøringsjubileet i 2015, laget regjeringen en minnemedalje, «Takk for din innsats 1939 – 1945». Flere av dem som gjorde en viktig innsats under krigen har ikke fått den oppmerksomheten og anerkjennelsen de fortjener. Dette gjelder ikke minst de som bidro på sivil side. 

Minnemedaljen kan tildeles norske og utenlandske militære og sivile som anerkjennelse for innsats under andre verdenskrig. Det kreves at vedkommende bidro i kampen mot aksemaktene eller til støtte for sivilsamfunnet. Lokale myndigheter (kommunene) gis i oppdrag å identifisere innbyggere som i henhold til kriteriene bør tildeles minnemedaljen. Kommunens innstilling oversendes deretter fylkesmannen som på vegne av staten beslutter tildeling.

 

Karlsøy kommune mottok våren 2024 forslag fra Lars Erik Kristiansen om å innstille Arvid Heika til Regjeringens minnemedalje. Lars Erik Kristiansen  har vært engasjert med Baalsrud-historien siden 2018 da lokale FN-veteraner i Oppegård kommunen ble engasjert av ordføreren til å samle inn penger til en byste av Jan Baalsrud på minnestedet i Kolbotn sentrum.  Forslaget var begrunnet med Arvid Heika og hans families innsats for å bistå Jan Baalsrud under hans flukt fra Toftefjorden til Sverige, våren 1943. Arvid var på dette tidspunktet 8 år gammel. Han var sønn av Marinius og Alida Heika, bosatt på Kopparelv på Ringvassøya. Også Arvids tante Magna og onkel Håkon, og deres sønn Viggo, bisto Baalsrud hans flukt. Baalsrud oppsøkte familiene Heika i deres hus på Kopparelv, og fikk pleie og beskyttelse, samt guiding på terrenget frem til Bjørnskaret, der han ble ført med båt videre. Kristiansen har lagt vekt på at kunnskapen om Baalsruds flukt og familienes aktive bistand var en stor risiko for alle familiemedlemmer som var involvert,  også etter hendelsen frem til krigens slutt 8.mai 1945.  Spesielt var dette krevende for barna som hadde sosial omgang med andre barn, og var ekstra sårbare og redd ved utspørring fra tyske soldater og eventuelle kollaboratører.

  

Tildeling av minnemedaljen ble gjort på rådhuset 19.11.24. Medaljen ble overrekt av områdesjef i HV-16, Bjarne Rohde, som takket Arvid for hans innsats under krigen. Fungerende statsforvalter Torill Feldt og ordfører Mona Benjaminsen holdt også taler for Arvid. Ordfører la vekt på at innsatsen til Arvid og hans familie, og den innsatsen som ble gjort av mange i hans tid, er ikke bare var en del av vår nasjonale historie, men også en del av menneskehetens kamp for frihet og rettferdighet. Minnemedaljen symboliserer ikke bare Arvid sin personlige innsats, men også de mange som sto sammen med han i kampen for det gode. Innsatsen minner oss om at mot og solidaritet er avgjørende i møte med undertrykkelse og urettferdighet og hvor viktig det er å gjøre det rette, selv allerede som barn i en vanskelig tid.  Arvid sin historie er en påminnelse om at vi aldri må glemme fortiden, og at vi alltid må kjempe for en bedre fremtid, og ordfører takket for Arvid sin innsats, og for hans mot. 

 

Til stede var også Arvids bror, Arne Henrik Heika, nestleder i Stiftelsen Jan Baalsrud Kjellaug Grønnvoll, fungerende statsforvalter Torill Feldt, fungerende assisterende statsforvalter Katrine Storeheier og fungerende kommunedirektør Aina Isaksen. 

 

Kjellaug Grønvoll leste opp en hilsen fra forslagsstiller Lars Erik Kristiansen, og fortalte om Stiftelsen Jan Baalsrud og deres arbeid med Baalsrudmarsjen. Arvid underholdt med historier fra både sitt møte med Jan Baalsrud, og andre anekdoter fra sitt liv og hverdag. Arvid husker godt møtet med Jan Baalsrud, og fortalte hvordan han og søskenbarnet Viggo, selv når de var alene i båten ute på sjøen, ikke turte snakke sammen om møtet med Jan Baalsrud, i frykt for at noen skulle høre dem.