EU har gjennom Horisont Europa etablert et nytt virkemiddel, såkalte samfunnsoppdrag. Et samfunnsoppdrag går ut på at man setter seg ambisiøse, målbare og tidfestede mål som skal nås gjennom felles innsats fra forskningsaktører, myndigheter, offentlig sektor, næringsliv, organisasjoner og innbyggere.
Ett av samfunnsoppdragene handler om sunne hav og vann innen 2030. Derfor er AA-Agora-prosjektet satt i gang. Det knytter seg til bærekraftsmål nummer 14, jobbe for å bevare og bruke havet og de marine ressursene på en måte som fremmer bærekraftig utvikling.
Det skal demonstreres hvordan innovasjon, økosystem-basert forvaltning og naturbaserte løsninger kan bidra til omstilling i tre kystområder:
- Det arktiske øyriket, Norge
- County Cork, Irland
- Centro Region, Portugal.
Dette skal gjøres i Karlsøy kommune
Storskala restaurering av tareskog- fjerning av kråkeboller på havbunnen
Tiltaket her er å fjerne kråkeboller for å sikre gjenvekst av tareskog. Tarevokterne, som er er en frivillig dykkerorganisasjon, skoleklasser og eventuelt lokale fiskere inviteres til å samarbeide om ulike løsninger. Poenget er å engasjere ungdom og lokalbefolkningen i restaureringsarbeid samt i restaureringsovervåkning sammen med vitenskapelige prosjektpartnere. De demonstrerte innovasjonene vil bli dokumentert ved kvantifisering av restaurert område og arbeidsinnsats.
Utvikling av en bærekraftig turismedestinasjon
Tiltaket er å utvikle turisme som beskytter og restaurerer de rike naturområdene langs kysten deriblant sjøfugl, pattedyr og marin biodiversitet i tareskogen. Poenget her er å utvikle naturbasert turisme som kan bidra til beskyttelse og restaurering av økosystemene. Dette kan gjøres gjennom for eksempel snorkling/dykkecamp, utforskning av kråkeboller og tareskoger som læringsarena, bærekraftig lokal mat, fugletitting, overvåkning, bærekraftig nettverk med lokale bedrifter, læring og kapasitetsbygging for å restaurere biologisk mangfold.
Disse er med i prosjektet
Det er flere samarbeidspartnere, blant annet UiT Norges arktiske universitet, universitetet i Aveiro i Portugal, forskere fra Norsk institutt for naturforskning, Norsk institutt for vannforskning, biologer, landskapsvernområdeforvalter, forskere innen økoturisme, planteøkologer og eksperter på bærekraft.
EU ønsker at disse fyrtårnprosjektene i størst mulig grad skal defineres av kystsamfunnene og legger derfor opp til stor grad av lokal involvering.