Vi har fått tekst og bilder fra kirkeverge Jens R. Lillebye.

I mange år har Karlsøy kirke manglet vedlikehold på grunn av dårlig kommuneøkonomi og lite penger i kirkelig sektor. Dette ønsket øyboerne og de som hadde sine røtter på Karlsøya å gjøre noe med. Karlsøy kirkes vel ble stiftet i 2009 med Unn Tove Henriksen som leder. Ved hjelp av grasrotandel, storhelg, gaver, lotteri, sponsorer, tilskudd m.m. ble et betydelig beløp skaffet til veie av foreninga. I tillegg ble det gitt et bidrag fra kirkelig sektor og søknad sendt Norsk Kulturminnefond. Til sammen utgjorde dette i sum bortimot en halv million kroner.

Arbeidet ble satt i gang i siste halvdel av mai måned i år. Som leder for arbeidet ble Trond Rypdal Sveen innleid. I starten deltok også Frank Nikolaisen og da takskiferen skulle legges, ble Tore Storesund hyret inn. Skraping og maling av kirka ble i hovedsak utført av Ismael Nordin. I tillegg til disse deltok det en rekke frivillige på dugnadsbasis.
    
Stillas og skiferheis ble satt opp og vask/utskifting av takskifer kunne starte. Imidlertid måtte nytt taktro legges da det var etter mange år manglende vedlikehold, råtnet hull på et par steder. Ny takpapp og lektere måtte det også til, før taksteinen ble lagt på plass. En god del av steinen var så dårlig at mye stein måtte skiftes. Heldigvis fikk vi takstein av rette dimensjon vederlagsfritt hentet fra Lenangen.

På grunn av råte måtte en god del kledning og annet trevirke også skiftes ut. Bl.a ble det fra Bardu hentet en solid lafteplank som ble benyttet som fundament for det nye vinduet i våpenhuset som skal settes inn i løpet av september. Dette må gjøres på grunn av store råteskader både i vegg og vindu.

Trearbeidet ble i hovedsak avsluttet i begynnelsen av juli, mens skraping- og malingsarbeidet pågikk det meste av sommeren mellom regnbyger og dårlig vær.

Takknemlig er vi for at Cramo i Tromsø lånte oss en større lift i over ei uke uten andre kostnader enn transport. Dessuten fikk vi benytte kommunens lift over lengre tid.

Da kostnadene ble større enn først antatt, er det en del arbeider som ikke er utført. På grunn av mye regn og dårlig vær gjenstår ferdigstillelse av malingsarbeidet på øvre side av kirka og i tillegg må både mur og inngangstrapp repareres.

Men alt i alt er det utført et omfattende utvendig restaureringsarbeid der mange, både frivillige og innleide folk, har stått på for å få mest mulig gjort. Vi takker alle som har deltatt og håper at det resterende arbeidet kan ferdigstilles i løpet av neste år.