Merethe Berg Fagerhaug_1000x1010
Avdelingsdirektør i Husbanken region Hammerfest, Merete Berg Fagerhaug.

Utfordrer mytene

  • Er det for eksempel slik at det er de statlige kvalitetskravene på miljø, energi og universell utforming som driver opp boligprisene? Dette er bare et eksempel på en akseptert påstand som vi vil utfordre på fagdagen, sier avdelingsdirektør i Husbanken region Hammerfest, Merete Berg Fagerhaug

Fagdagen er et samarbeid mellom Husbanken region Hammerfest, Nord-Norges arkitektforening (NAF), Bolig- og byplanforeningen v/ BoBy NORD og Tromsø kommune. Målgruppen for fagdagen er byggebransjen og kommuner, og tar sikte på å bidra til et sterkere samarbeid for å stimulere til økt boligbygging.

Statlig og kommunal boligpolitikk

På fagdagen vil bli fokus på norsk boligpolitikk hvor hensikten er at deltakerne skal få et kunnskapsgrunnlag om boligpolitikken etter krigen. Hva gjorde de og hvordan?

Hvilke grep kan politikere, stat og kommune og den utøvende bransjen sammen ta for å sikre et mer optimalt boligmarked?

  • Det snakkes igjen om boligpolitikk i noen partier, men like mye om hindrene for å kunne føre politikk, som mulighetene for det. Hvordan kan politikerne komme på banen? Hvor er banen i framtida, og hvem andre befinner seg der? Medspillere eller motspillere? Har politikere og bransje sammenfallende interesser slik at en kan jobbe mot felles mål? Spør Heidi Bjøru i BoBy Nord.

Vinn-vinn samarbeid mellom private og offentlige aktører

Stavanger kommune har gjennom lang tid brukt både sine langsiktige planer og samarbeidet med næringslivet med hensikt å gjennomføre boligpolitiske grep. De er invitert til å fortelle om deres erfaringer.

- Vi gleder oss til å høre mer om hva de har gjort for å lykkes i Stavanger, og se om dette kan ha overføringsverdi til nordnorske forhold, både i byene og i distriktene, sier Heidi Bjøru i BoBy Nord.

På fagdagen vil vi også presentere «Hamarøymodellen» for bransjen og kommunene. Hamarøymodellen er blitt beskrevet som et boligpolitisk kinderegg og er et eksempel på et vellykket samarbeid mellom offentlig sektor og private aktører i distriktene.

  • Viser denne modellen at offentlig og privat samarbeid ikke setter begrensninger, men tvert imot kan stimulere næringen til økt boligforsyning. Dette er en suksesshistorie om samarbeid mellom bransje og kommune. Kan man få dette til å fungere i byer også? Her tror vi det kan komme mange spennende diskusjoner, sier Merethe Berg Fagerhaug.

Analyse av framtidens boligbehov

Det vil også bli presentert en analysemetode som er utviklet av Husbanken som gjør det mulig å forutse hvem framtidens boligkjøpere er.

  • Vi tror at dette kan bli et meget nyttig verktøy som kan hjelpe boligbransjen til å planlegge strategisk i forhold til hvilke typer boliger som det blir behov for på kort og lang sikt, sier Fagerhaug

Vil du ha faglig påfyll og være med på å utfordre faglige påstander og «sannheter»? Delta på fagdagen i Tromsø 6.november.

 

Program

 

Kontaktperson:

Vigdis Frønning Øien 78 42 74 13

Vigdis.oien@husbanken.no