Karlsøy kommune ønsker å oppfordre sine lag og foreninger til å markere de nasjonale arrangementene, men også å melde inn egne lokale friluftsarrangementer. Det kan være små eller store arrangementer. Det viktigste er at de skaper interesse og engasjement rundt friluftsliv. Friluftslivets år har som visjon at alle skal finne sin turglede.

Friluftslivet år har sin egen hjemmeside der du kan finne både inspirasjon til aktivitet, motivasjon til å delta eller til å arrangere en utflukt. Her kan du også finne gratis strikkeoppskrift på Friluftslivets år-genseren.

De nasjonale arrangementene startet allerede 18. januar med “Hele Norge båler”.  22. juni starter “Kysten er klar”: En nasjonal dugnad for opplevelser langs kysten. Så er det friluftslivets uke fra 6. til 14. september. 10. oktober er det Verdensdagen for psykisk helse og en oppfordres til å delta på markeringen av denne ved å invitere noen med seg til å gå på tur i naturen. Til slutt markeres Frivillighetens dag, 5. desember gjennom å anerkjenne og vise frem betydningen av frivilligheten i friluftslivet. I tillegg til disse datofestede markeringene er det tre aktiviteter som foregår gjennom hele året. Mer informasjon om disse finner du på hjemmesidene til Friluftslivets år.

Karlsøy kommune har fokus på tilrettelegging for et aktivt og naturvennlig friluftsliv. Gjennom støtteordninger, som det kommunale kulturfondet, ønsker vi å stimulere frivillige lag og foreningers tiltak som tilrettelegger for bruk av friluftslivet på en bærekraftig måte. Levekårsutvalget i Karlsøy har satt som mål at 25% av midlene som settes av til kulturfondet skal gå til tiltak og aktiviteter som er rettet mot friluftsliv. Dessverre mottar vi få slike søknader og en oppfordrer derfor lokale lag og foreninger om å søke kulturfondet om støtte til friluftslivstiltak i deres lokalmiljø. Se gjerne kulturfondets retningslinjer om hvilke tiltak som kan være tilskuddsberettiget.

Vi ønsker også å rette søkelyset mot ulike aktiviteter og tiltak som allerede er etablert gjennom samarbeid mellom Karlsøy kommune og ulike samarbeidsparter.

  • Til topps i Karlsøy er et helårlig aktivitetstiltak som driftes i samarbeid med Ishavskysten friluftsråd. Til topps i Karlsøy har både en sommer- og en vinterkonkurranse. Hvordan du kan delta på denne finner du informasjon om på nettsiden Telltur, som omfatter alle turkonkurranser som arrangeres i Nord-Troms området. Tilretteleggingen for Til topps i Karlsøy er et nært samarbeid mellom kommunen og en rekke frivillige turinteresserte i kommunen.
  • På tur i Karlsøy er et lavterskeltilbud alle kan være med på. Her motiverer vi til at hvem som helst, når som helst, kan invitere andre med på korte, enkle turer i nærområdet. Det er noen små kriterer vi ønsker at aktivitetene skal oppfylle, men det viktigste er at man kommer seg ut på tur. Les mer om “På tur i Karlsøy” her.
  • Haugland gård og Hersøya flytekai ligger på Hersøya og er et friluftsområde som er tilrettelagt for båtbesøk og mulighet for overnatting. Flytekaien med Gapahuk og bålsted, samt gården Haugland, forvaltes av Karlsøy Jeger og fiskeforening. Ved å kontakte de vil en kunne leie seg inn for overnatting på et sted der “ingen skulle tru…”
  • Mikkelvik - Portalen til yttersia er et samarbeid mellom Nord-Kvaløy og Rebbenes landskapsvernområde, Karlsøy kommune og Karlsøy Jeger og fiskeforening. Her finner du både en nydelig Gapahuk med toalettfasiliteter, parkeringsplass for både bil og båthenger, samt et båtutsett og kai til fri benyttelse.
  • Utlån av turutstyr. Kommunen har en del turutstyr som er tilgjengelig for utlån. Telt, Lavvo, soveposer, liggeunderlag og annet utstyr til tur. Kanoer, redningsvester, SUP-brett, er noe av det vi har i vår utlånsbase. Vi utvikler denne utstyrsbasen fortløpende og supplerer innholdet etter de behov som registreres.

Vi ønsker alle karlsøyværinger et aktivt friluftslivsår i 2025.