En kronikk av Kjersti Monsen, daglig leder i Nordnorsk Design- og Arkitektursenter (NODA). 

Forblåste, kalde, døde plasser – hvorfor skal man oppholde seg ute i byrom i Nord? Hvordan kan vi skape inkluderende arktiske møteplasser som er inviterende alle årstider? Som oppfordrer til lek, eller til å sette seg og senke pulsen? 

NODA (Nordnorsk Design- og Arkitektursenter) jobber med et prosjekt om nettopp dette. «Inkluderende Arktiske Møteplasser». Etter suksessen på Prostneset i Tromsø i fjor, skjer det i Karlsøy kommune i år. I løpet av året har NODA engasjert både lokalbefolkning og profesjonelle aktører til å skape et uterom tilpasset vårt arktiske klima. Det skjer på Tusenårsplassen på Hansnes. Rett ved fergekaia, slik flest mulig innbyggere fra øy-kommunen får nyte plassen og den nye aktivitetsparken som kommer der. På lørdag blir det fest og feiring – alle er velkomne! 

Aktivitetsparken som kommer, baserer seg på innspillene fra lokalbefolkningen på Hansnes. NODA har besøkt skolen, invitert til folkemøter og det har vært mulig å sende inn kommentarer digitalt. Mange flotte innspill er kommet. Som å lage «verdens største lampe» eller «en bunkers uten voksne, med wifi og varme», badstue, stupetårn og «rutsjebane for akebrett». 

Se inn i fremtiden

Om man er nysgjerrig på å se hva som kommer kan man allerede nå dra ned til Tusenårsplassen med en mobiltelefon. Det er mulig å «se inn i fremtiden» ved å scanne en QR kode som åpner kameraet – deretter vil arkitektmodellen «lande på stedet» og man kan se 3D modellen og gå gjennom den. Det er hva som kalles en AR modell (Augmented Reality / Blandet virkelighet) der man ser virkeligheten (det som kameraet ser) blandet med fiksjon (3D modellen). Da kan man se det i sammenheng; se hvor den nye benken kommer i relasjon med eksisterende trær og man kan allerede planlegge hvilke triks man skal gjøre på skaterampen. 

Designet

Arkitektene som ble invitert inn i prosessen har alle sammen virke i Nord-Norge. Det ble viktig å jobbe med personer som forstår konteksten av å bo i Nord – med snø, mørketid og midnattsol. Instruksjonene deres ble å tegne noe som passer for alle årstidene. En lokal jury utnevnte sin favoritt: «Parken og Leken» - et samarbeid mellom Norconsult og Asplan Viak.

Det valgte forslaget ble en fargerik aktivitetspark som inviterer til skating, lek og fart på den ene siden av stien, mens på den andre siden mot sjøen vil det være benker og beplantning. Et fint sted for en piknik eller senke pulsen på tur langs fjæra. På vinterstid blir området lyst opp og snøen vil ligge som et landskap over de skulpturelle skate-elementene. Da kan man ta med akebrettet og rutsje, eller oppfordre naboen til snøballkrig.

Overraskende bruk

Noe vi oppdaget i fjorårets paviljong – den fargerike klossen som sto foran Havneterminalen – er at det vekket fantasien hos noen. De så bruk som NODA ikke hadde forestilt seg. Et fint eksempel var da en steppe-gruppe laget en oppvisning. Kassene i og rundt paviljongen fungerte som klangkasser til deres opptreden! Mange barn er blitt observert klatrende der og ungdom liker å sitte lunt fra vær og vind. Noen døpte den om til «sigg-kassen» da man kunne stå ute, men lunt fra vær og vind. Vi er spent på å se hvilke nye funksjoner aktivitetsparken kan få – og om den kan skape ringvirkninger i nærområdet. 

Resultatene vi ønsker å oppnå er disse: 

  • Å vise viktigheten av å inkludere alle samfunnslag i utviklingen av byrom. 
  • Å vise frem hvordan design og arkitektur er viktige fagområder i utvikling av byrom. 
  • Å teste noen tiltak som tilpasser seg de ulike årstidene i Nord.

Dette vil sørge for at samfunnsutviklingen i landsdelen er fremoverlent og sosialt bærekraftig.

  • Dette er den første i en ny serie kronikker om byrom. NODA er en medlemsforening som jobber med å formidle viktigheten av design og arkitektur. Medlemmene i NODA er design- og arkitekturbedrifter i Nord-Norge, samt andre støttemedlemmer. Les mer: www.no-da.no