Verdenskjent maler

Bygdemuseet inneholder en stor samling av den kjente maleren Einar Berger (1890-1961) fra Reinøya. Han var kjent for å male motiver fra Nord-Norge med båter i storm, hverdagslivet og fiskeriet. Maleriene ble kjøpt inn av blant annet Louvre i Paris. Berger holdt utstillinger i Italia, Sverige, Tyskland, Nederland og USA.

To malerier i samlingen om Einar Berger. Foto: Stine Rakkenes

Maleriene kommer til sin rett i første etasjen opplyst av splitter nye spotter i taket. På sikt ønsker bygdemuseet å bygge et nytt galleri dedisert til Berger.

Ildsjel opprettet museet

Museet hadde aldri blitt noe av hadde det ikke vært for Andreas Nordvåg (1928-2024). Mannen fra Reinøya samlet historiske gjenstander og laget utstillinger som skolestua i andre etasjen. Han fikk Kongens fortjenestemedalje i 2004 for sin innsats i samfunnet. På loftet er det flere utstillinger, blant annet er et helt rom viet til moren til Andreas, jordmoren Helfrida Nordvåg. Hun jobbet som jordmor i området i over 40 år fra 1917-1965.

En del av skolestua som er bevart for ettertiden. Foto: Stine Rakkenes

I naustet nedenfor finnes flere  trebåter og fiskeredskaper bevart. - Vi ønsker også å få ryddet i samlingene våre inne og gjøre de mer tydelige med nye plakater, forteller Varmedal. 

Oksavik forteller at bygdemuseet er godt besøk om sommeren da de har sommeråpent, og de samarbeider med Perspektivet museum i Tromsø om digitalisering av samlingene. Damene forteller at de har åpent etter avtale om noen ønsker å komme innom og se.

Ordfører Mona Benjaminsen, Anne Varmedal og Astrid Oksavik i samtale i vevrommet. Foto: Stine Rakkenes

En tur ned i  kjelleren avslører et rom fylt av vever og her pleier de å ha vevkurs for de som ønsker å lære seg vevkunsten. Damene i bygdemuseet holder styremøter og årsmøter på huset. Og husflidslaget får plass til sine arrangement. 

Bygdemuseet har fått midler til å male naustet. De har fått ordnet ny kledning og vinduer, og laget ny trapp, det vitner om en gjeng som ikke er redd for å ta i et tak. Det er tydelig at de ønsker å videreføre arven etter både Berger og Nordvåg for nye generasjoner.