Adkomst for feieren
Feieren skal være sikre når de er ute på oppdrag. De skal kunne utføre tilsyn og feiing av fyringsanlegg til alle årstider under trygge forhold, uten å utsette seg for fare.
Som alternativ til montering av takstige og feiing av tak kan feiing utføres via feieluke som er plassert maks 5 meter fra topp til skorstein.
Krav til stigen:
Stigen skal ikke være i tre, men for eksempel aluminium.
Stiger skal alltid festes i toppen
Stigen skal stikke minst 1 meter over det nivået man skal inn på
Stigen skal være sikret slik at den ikke glir eller velter sidelengs eller bakover
Krav på taket:
Alle tak med helling utover skal ha standardisert takstige/taktrinn.
Er skorsteinen høyere enn 120 cm over tak skal det i tillegg monteres plattform slik at avstanden fra plattform og opp til skorsteinenes topp er 120 cm eller mindre
Takstige skal være fastmontert i bærende takkonstruksjon
Takstiger, gangbro og feieplattform i tre er ikke godkjente
Bøylestiger og stiger som er festet med kjetting er ikke godkjente
Om bygningen har flere skorsteiner skal det enten være stige og takstige opp til hver skorstein, eller det skal være sikker adkomst mellom skorsteinene i form av gangbro eller lignende.
Fritidsboliger og hytter
Det brenner årlig i mange hytter og fritidsboliger i Norge. Derfor er det like viktig å ivareta brannsikkerheten på hytta like godt som i sitt eget hjem.
Karlsøy Brann og redning skal følge opp fritidsboliger og hytter ved å gjennomføre feiing og tilsyn ved behov. Det betyr at feieren vurderer mengde sot, hvordan type sot, fyringsmønster, hvilken type skortstein og fyringsanleggets tilstand i sin helhet for å bestemme hvor ofte det skal feies og ha tilsyn.
Varsling før feieren kommer
Varsling om feiing eller tilsyn sendes ut på SMS med en svarlenke vedlagt i meldingen som huseier går inn på for å bekrefte avtalen om feiing eller tilsyn. Hvis vi ikke når deg gjennom tekstmelding, sender vi ut brev. Du trenger ikke være hjemme når feieren kommer, men du må ha satt fram stige. Hvis du ønsker at feieren skal fjerne sot, må det være noen hjemme. Det må også være noen hjemme hvis du skal ha tilsyn.
Huseier eller stedfortreder må være tilstede under tilsynet da vi ikke går inn i boliger alene.
Det er mange som ikke har registrert mobilnummeret sitt og derfor ikke får varsel om feietilsyn. Det er viktig at du som innbygger har oppdatert din kontaktinformasjon slik at kommunen kan ta kontakt med deg med viktig informasjon.
Det er Digitaliseringsdirektoratet (Difi) som behandler denne kontaktinformasjonen. Gå inn på Oppdater kontaktinformasjonen din ett sted | eid.difi.no for å se og oppdatere informasjon. Du logger inn med BankId.
Hva gjør vi på et tilsyn?
Et tilsyn er en innendørs kontroll av anlegget i boligen din. Derfor trenger du ikke ordne med stige opp til taket om du har fått varsel om tilsyn.
Det vi ser på i et tilsyn er:
- Skorsteinen og ildstedet
- Undersøker hvilken type skorstein du har i boligen, og tilstanden på denne
- Sotluke i bunn av skorsteinen
- Røykvarsling, slokkemuligheter og rømningsmuligheter
Du får en rapport tilsendt i etterkant av tilsynet med oppsummering om det er avvik med fyringsanlegget. Du vil få en svarfrist for hvordan og når avvikene skal ordnes opp i.
Hva koster det?
Du betaler for feiing og tilsyn over de kommunale avgiftene.
Feiing inkludert forebyggende tilsyn pr pipe koster 612 kr inkl. mva.
Kontakt oss
Har du spørsmål og feiing og tilsyn? Ta kontakt med brannforebygger Kevin Kristiansen på tlf 905 61 352, eller e-post kevin.kristiansen@karlsoy.kommune.no