Jan Baalsruds dramatiske flukt er blitt godt kjent gjennom bøker, dokumentarer og filmer. Fluktruta gikk fra Toftefjorden på Rebbenesøya over til Ringvassøya, over Grøtsundet til fastlandet og inn til Kjosen i Lyngen. Han ble fraktet i båt over Lyngenfjorden, opp Revdalen til Manndalen, og så til slutt med reinskyss til sikkerhet i Sverige.

De 11 andre som var med Brattholm fra Shetland over til Norge, Troms, ble tatt til fange og måtte bøte med livet. Stiftelsen Jan Baalsrud har fått reist en minnebauta i Toftefjorden over de falne, og et minnemonument ved Universitetet i Tromsø (Minnelunden). Det var her Linge soldatene og mannskapet ble skutt.

Program for marsjen i Karlsøy 

Om morgenen den 22. juli, kl 08.15 går det buss fra Tromsø (Prostnesset) ut til Mikkelvik, for marsjdeltakere og inviterte gjester. Kl 10.30 går det ferge fra Mikkelvik til Bromnes, og marsjen ut til Toftefjorden starter. Det er en marsj på 12 km i lett terreng. Kl 13 er det nedleggelse av blomster og tale ved bautaen i Toftefjorden. Ferga tilbake til Mikkelvik går kl 15.45, derfra blir det buss til «Hav og Fjell» på Åbornes, Hansnes, hvor det blir servert middag kl 17.00. Her blir det fortalt om fluktruta ute på Karlsøy og inn til fastlandet. Det vil også være anledning til å si noen ord under middagen. Etter avsluttet middag blir inviterte gjester fraktet inn til Tromsø. De som går marsjen, blir fraktet til overnattingsstedet i Dåfjorden.

Etter at etappen Dåfjord- Kopperelv er avsluttet den 23. juli, går det buss inn til Lyngen, Furuflaten. Det blir et lite stopp på Minnelunden i Tromsø. Der ble det holdt minnesermoni den 8. mai med tale, blomsternedleggelse, kulturelt innslag og veteraner som sto æresvakt.

Videre marsj

På mandag den 24.juli går marsjen fra Lyngseidet til Furuflaten. Om kvelden, kl 19.30, blir det en minnemarkering på Furustua. Hvor vi særlig vil sette fokus på det som skjedde i Nord-Troms og flukten over til Sverige. Det vil være anledning til å se utstillingen «Jan Baalsrud og hans hjelpere». Det vil være en enkel servering med kaffe og kaker.

Tirsdag den 25.juli er marsjen kommet til Manndalen. Etter avsluttet middag for marsjdeltakerne, vil Nord-Troms museum vise dokumentaren «De reddet hans liv» på Aja Senteret. Det vil også være åpent for andre, og kanskje særlig for familiene til hjelperne i Manndalen.

80 års markeringen vil bli avsluttet på gravstedet til Jan Baalsrud og Aslak Fossvoll på Sandeng kirkegård kl 11, den 26.juli 2023, med nedleggelse av blomster.

Les hele programmet for marsjen her:Baalsrudmarsjen på norsk.pdf

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med Kjellaug Grønvoll på tlf 95734949.

 

Velkommen til en tur i historiens fotspor.