Eier Jo Martin Hansen tar smilende i mot oss på det historiske 200 år gamle handelsstedet. Med på besøket er også tre representanter for Søndre Reinøy utviklingslag. De forteller om stor aktivitet på handelsstedet med båter som er innom ofte med turister. Da har de omvisning i det gamle handelsstedet og forteller om hvordan samfunnet var før. Ofte sluser de turistene over til Finnkroken bygdemuseum som de samarbeider med. Stedet er så spesielt at det til og med har vært med på TV i et nederlandsk reiseprogram.

Synet som møter gjestene som kommer til Finnkroken handelssted via sjøveien. Foto: Stine Rakkenes
Inne på handelsstedet er det meste bevart. Foto: Stine Rakkenes

Den nyeste aktiviteten som foregår er nede på brygga hvor dekket blir fullstendig byttet ut. Det skal også ordnes med beredskapskai og flytebrygge. Ordfører Mona Benjaminsen roser initiativet. - Infrastruktur er veldig viktig slår hun fast. Med ny brygge og kai kan flere båter legge til kai, noe som er ønskelig. - Det ligger 4-5 skituristbåter her ute hver dag som ikke kan gå i land, så ny kai hjelper veldig på, sier Hansen. 

Lavvo, akebrett og spark

Turistene blir ofte med til en lavvo litt oppi høyden med lyssatt sti og får servert grillede Mydlandpølser og gode historier om stedet. -Det er veldig populært, og ofte blir de sittende i flere timer. Av og til sitter de utover natta, det er noe eget med å sitte rundt et bål, sier Øyvind Lockertsen. I vinter lånte de ut akebrett og spark til turistene, noe som er en billig og gøy opplevelse. -Vi hadde en kar på 91 år som prøvde spark for første gang, og han elsket det, supplerer Hansen og ler. 

Nede på brygga er restaureringen godt i gang. Foto: Stine Rakkenes

Hansen forteller videre at de fikk støtte fra kommunen til å oppgradere elanlegget, noe som var sårt tiltrengt.- Det betyr mye for oss at kommunen støtter, sier Hansen. De har også fått på plass hjertestarter.

Det er ikke bare turistene som ønsker å besøke Finnkroken. Elin Lockertsen forteller hun ofte får spørsmål fra lokale om når de starter opp med lørdagskafeer. Hun sier de lokale er flinke til å følge med når det skjer noe i bygda og møter opp på det som skjer. 

Hansen forteller han jobber for å få båtskyss fra Reinøya og ut til de andre øyene på fredager med retur på søndag. På den måten kan besøkende komme med hurtigbåtene til Finnkroken og tilbringe hele helga i Karlsøy kommune. Mona Benjaminsen mener nøkkelen til suksess er at stedet ligger utenfor allfarvei. - Folk vil ha det autentisk, slår hun fast.

Fremtidsdrømmer

Det står ikke på visjoner og vyer for framtida for den driftige gjengen i Finnkroken. De ønsker seg badstue, ny badestamp, stupebrett, kajakker og utleiesykler. Å kunne tilby fisketurisme og guidet øyhopping ser gjengen på Reinøya på som absolutt mulig. De håper også på å kunne bygge en større lavvo med plass til flere og å kunne servere tradisjonell bidos. Hansen forteller de ønsker å skape et mer helhetlig tilbud for besøkende som kommer reisende.

-Positiv aktivitet gagner alle, smiler Jo Martin Hansen.