Ordfører Mona Benjaminsen ønsket velkommen til BL Vågheim.- Det er en ære for meg som ordfører å få ønske velkommen til den internasjonale fiskens dag 2023. Det arktiske øyriket er Karlsøy, så vet dere det.

Dermed var tonen satt for dagen før filmen Hvem skal eie fisken fra Nofima ble vist. Møteleder Skjalg Fjellheim ønsket Kristina Hansnes, statssekretær fiskeri- og næringsdepartementet velkommen. Kristina snakket generelt om fiskeri- og havbrukspolitikk, og i den påfølgende debatten ble både den nye kvotemeldingen, fiskerikriminalitet og bevaring av kystsamfunn tema.

Statssekretær Kristina Hansen. Foto: Vegard Stien

Tom Vegar Kiil fra Kystfiskarlaget snakket om hvordan ressursene i havet skal gi arbeid og inntekt til flest mulig langs kysten. 

leder Kystfiskarlaget Tom Vegar Kiil. Foto: Vegard Stien

Professor i fiskeriorganisering ved UiT Norges arktiske universitet, Jahn Petter Johnsen ga oss et spennende innblikk i hvordan kvotesystemet har utviklet seg over tid og hvordan dette har påvirket lokalsamfunnene langs kysten. 

Jahn Petter Johnsen.jpg

Miljøantropolog Ann Eileen Lennert fortalte om EU-prosjektet Arctic Atlantic Agora som handler om hvordan vi kan arbeide for å beskytte og restaurere økosystemer i arktisk, og legge til rette for bærekraftig turisme. Karlsøy kommune er sammen med County Cork i Irland og Centro Region i Portugal, valgt ut som pilotområder. 

Miljøantropolog Ann Eileen Lennert. Foto: Vegard Stien

 

Direktør i Norfra Bjørg Nøstvold snakket om hvordan fiskekvoter påvirker bedriften som lokal aktør, deres utfordringer fremover, gitt den utviklingen vi ser nasjonalt og internasjonalt.

Leder Norfra Bjørg Nøstvold. Foto: Vegard Stien

 

Vi må ikke glemme den fantastiske serveringen, fra lukten til kaffe og vafler når en kommer inn fra sny og vind, til den fantastiske fiskesuppen og påfølgende hjemmebakte kaker fra damene i BL Vågheim, og avslutningen med bacalaomiddag fra Bengts Bistro. 

Vi ønsker å takke alle som bidro til å skape Fiskens dag 2023, både de som stod på scenen, og de som satt i salen, med video fra dagen med nydelig sang fra Sofie Eilertsen og Ingebjørg Olaussen som skapte en fin ramme for dagen.