Det er nå straks jul i koronaåret 2020, et år som vi ikke kunne forestille oss. Det har vært et veldig krevende år for mange, både for oss som mennesker, som ansatte, som arbeidsgivere, som naboer og som familiemedlemmer. Usikkerhet og uvisshet har preget oss som samfunn dette året, og sikkert en del fortvilelse hos mange. Mye av tryggheten vi har hatt i så mange år ble noe rystet, og likevel er vi nordmenn blant de heldige, både nasjonalt og lokalt. I dette lange landet så er det noe godt ved å bo her nord, med god avstand til verden, og til kriser vi håper vi aldri vil oppleve.

Lille julaften er dagen før dagen, og som barn var dette en like mye «elektrisk dag» som selve julaften. Spenning og glede, glitter og lys, og overdose av søte småkaker bidro til høy stemning og julefølelse. Stemningen er sikkert slik i mange hjem i dag, og for oss voksne er det godt å bli litt smittet av stemningen!

Dette året kom det tidlige glimt av høytiden rundt i kommunen. Det lyste tidlig i lyslenker, hjerter, reinsdyr og snømenn, så herlig å se det glitre i mørketiden. Det kunne se ut til at vi trengte dette, trengte å skape stemning rundt oss, til glede for oss selv og andre. Vi har veldig mange juletradisjoner, og mange av de kom tidlig på plass i dette annerledesåret. Juletrær har vært pyntet i hele desember, julepynt og nisser har kommet frem fra loft og skap, julebakst og julegaver har vært produsert i lang tid. I år tar vi jula til et nytt nivå!

Det vil likevel være en høytid som er preget av pandemien. Vi skal fremdeles holde sosial avstand, det er fremdeles begrensninger på hvor mange som kan være samlet. Det betyr at de store selskapene ikke lenger er et alternativ, men innenfor hver familie/kohort kan vi glede hverandre med nærvær og selskapeligheter. Vi skal også huske på at for noen er ikke høytiden en gledens tid, og at mange fremdeles har behov for ekstra omtanke og omsorg i denne tiden.

La jula 2020 bli en stemningsfull jul, preget av varme og omsorg. Ta vare på hverandre, nyt høytiden og bruk litt av den til ettertanke og takknemlighet over hvor heldig vi er i vårt hjørne av verden.

Jeg ønsker dere alle en fredfull jul, og et flott godt nyttår!

Mona Pedersen

Ordfører