Påbygg, tilbygge eller underbygg?

Med påbygg, tilbygg og kjeller eller underbygg mener vi utvidelser av bygningen oppover, bortover eller nedover. Påbygg er en ny bygningsdel som plasseres på en eksisterende konstruksjon. En ekstra etasje er et typisk påbygg. Tilbygg er en utvidelse av en bygnings grunnflate.

Påbygg er en ny bygningsdel som plasseres på en eksisterende konstruksjon. En ekstra etasje eller ark og takopplett er et typisk påbygg. Påbygg er ofte en utvidelse av huset i høyden uten at husets grunnflate, altså bebygde areal (BYA), endres. Men det kan også være en utvidelse for eksempel i form av en balkong i annen etasje, med høyde over bakken ikke mer enn 5 meter, som fører til økning i bebygde areal (BYA). Påbygg er alltid søknadspliktig.

Tilbygg er en utvidelse av en bygnings grunnflate i én eller flere etasjer som normalt medfører en økning av husets grunnflate, altså bebygde areal (BYA). 

Underbygg er en ny bygningsdel som plasseres under eksisterende konstruksjon. Og bygge under en eksisterende bygning er alltid søknadspliktig.

Hva koster det å søke til kommunen?

Størrelsen på det du bygger avgjør hvor mye det vil koste. Er det andre ting du må søke om i tillegg, kan også det påvirke prisen. Et eksempel på dette er dispensasjoner. Vi sender deg faktura etter at vedtaket er gjort.

Trenger jeg å søke?

Du må i utgangspunktet alltid søke om å bygge et tilbygg, men det finnes noen unntak. For tiltak som ikke er søknadspliktig, må du melde tiltaket inn til kommunen for registrering i kartdatabasen.

Les mer om hvilke unntak som gjelder og skjema for tiltak som ikke er søknadspliktig.

Gå til søknadsskjema for mindre byggeprosjekter på boligeiendom.

Kan jeg søke selv?

Du kan søke selv når tilbygget:

Hvis tilbygget ditt ikke oppfyller kravene over, må fagfolk søke for deg. Det kan for eksempel være en byggmester, en entreprenør eller en arkitekt. Du må passe på at fagfolkene bekrefter sitt ansvar med signatur. Da er det de som står som tiltakshaver, altså at det er de som har ansvaret. Hvis du søker selv, er det du som har ansvaret for at lover, forskrifter og planer blir fulgt.

Nabovarsel

Så lenge det er søknadspliktig, må du varsle naboene dine. Hvis du ikke trenger å søke, trenger du heller ikke å varsle. Vi anbefaler deg likevel at du snakker med dem som kan bli berørt av byggeprosjektet ditt.

Skal du søke dispensasjon må varsle naboene dine.