Program ved utlån av kirkerom

PROGRAM VED UTLÅN AV KIRKEROM

I de tilfeller der menighetsrådet står for utlån av kirkerommet er dette alltid betinget av at programmet skal oversendes sokneprest og eventuelt organist for godkjenning.

Det som har blitt vanskelig over flere år er at programmet ved utlån til konserter o.a. ikke blir oversendt før etter offentliggjøring av arrangementet og oftest helt i siste liten. Flere prester har beklaget seg over at programmet ikke holder mål for bruk av kirkerommet, men kan lite gjøre når tiden for endringer er over. Ett av disse arrangement er ”Mørketidskonsert” som kulturskolen årlig har lånt kirken til.

Domprosten har gitt råd om at menighetsrådet må selv legge rammer i god tid forut hvis det er en årviss låntaker.

Regler for bruk av kirkerommet er fastsatt av kirkemøtet med siste endring 19.11.99. De alminnelige bestemmelser som ikke kan fravikes ved menighetsrådet utlån i slike sammenhenger er følgende under § 1:

-Kirken er innviet til bruk for gudstjenester og kirkelige handlinger og skal gjennom sin bruk tjene til Guds ære og menighetens oppbyggelse.
-Gjennom forkynnelse av Guds ord, forvaltning av sakramentene og annen kirkelig virksomhet, er kirken det sentrale samlingssted for menighetens gudstjenestelige og  religiøse liv.
-Bruken av kirken er underlagt biskopens tilsynsmyndighet.
-Kirken med tilbehør skal behandles forsvarlig og med respekt.
-Kirken må ikke brukes til politisk møte eller virksomhet.
-Kirken må ikke brukes til kommersielle formål

Det står videre under § 5 om menighetsrådets utlån av kirken:

Til medlemmer av Den norske kirke kan menighetsrådet låne ut kirken til
Gudstjenester, oppbyggelige møter, kirkelige konserter og andre kirkelige og kulturelle arrangementer som faller inn under formålet for bruk av kirken, jf §1.

Om utgiftsdekning og vederlag ved utlån står følgende i § 9:

Ved utlån av kirken kan kirkelig fellesråd kreve betaling etter nærmere regler godkjent av bispedømmerådet. Jfr. Kirkeloven § 20.

Når det gjelder betaling for bruk i sammenhenger som her er nevnt, er dette vedtatt kun å gjelde for profesjonelle utøvere.

Når saken nå tas opp, er det også med bakgrunn i de kostnader som påløper, spesielt ved bruk av Ringvassøy kirke.

INNSTILLING FRA LEDER OG KIRKEVERGE

Ved menighetsrådets utlån til formål under regelverkets § 5 punkt c og d, kunngjøres det til låntaker at programmet skal ha hovedvekt på kristen sang eller forkynnelse.
Programmet skal være godkjent av sokneprest før kunngjøring av arrangement kan foretas. Utlån til godkjent formål tas det ikke husleie for med unntak av for profesjonelle utøvere som arrangeres til egen inntekt. Jfr. Tidligere vedtak.