Hva er driveplikt?

Det er driveplikt på jordbruksareal med fulldyrka jord, overflatedyrka jord og innmarksbeite. Hvis en eiendom har slikt areal, er det driveplikt på den, uansett hvor stort arealet er. Driveplikten gjelder ikke skog.

  • Fulldyrka jord er jord som er dyrket til vanlig pløyedybde og som kan nyttes til åkervekster eller eng som kan fornyes ved pløying.  
  • Overflatedyrka jord er jord som for det meste er ryddet og jevnet i overflaten slik at maskinell høsting er mulig.  
  • Innmarksbeite er jordbruksareal som kan benyttes som beite, men som ikke kan høstes maskinelt.  

Dyrka jord må ikke brukes til formål som ikke tar sikte på jordbruksproduksjon, og ikke disponeres slik at den ikke er egnet til jordbruksproduksjon i framtiden. 

For at driveplikten skal være oppfylt, må produksjonsegenskapene på jorda opprettholdes slik at arealet kan nyttes til vanlig jordbruksdrift, med mulighet for normal avling. Dette innebærer at arealene i utgangspunktet må høstes og kultiveres årlig.

Slik oppfyller du driveplikten

Driveplikten kan oppfylles på to måter - personlig oppfyllelse eller ved bortleie. Innen 1 år fra du overtar eiendommen, må du bestemme seg for om du ønsker å drive jorda selv eller oppfylle driveplikten ved å leie bort jorda. Om du ønsker å leie bort jorda må det inngås skriftlig jordleieavtale med varighet på minimum 10 år. Avtalen må godkjennes av kommunen.

Dersom det ikke finnes interesserte leietakere og du ikke kan oppfylle driveplikten selv, må du søke til kommunen om fritak fra driveplikten. Kommunen vurderer om det innvilges varig eller midlertidig fritak. Kommunen kan også gi deg pålegg om å leie bort jorda til noen som vil drive den.

Mer informasjon finner du på Landbruksdirektoratet sine sider:https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/eiendom/driveplikt

Hva er konsesjon?

Konsesjon er tillatelse fra kommunen til å erverve en eiendom. En erverver er en som overtar eiendommen som ny eier. Et “erverv” er et fellesord for alle måter en kan overta ei eiendom på; kjøp, arv, gave, skifte, og så videre. Måten eiendommen er ervervet på er uten betydning for konsesjonsplikten. En eiendom kan for eksempel være hus, gård, ubebygd tomt eller andre arealer. Ved overdragelse av en eiendom som er konsesjonspliktig, må ny eier søke kommunen om tillatelse til å overta eiendommen. 

Mer informasjon finner du på Landbruksdirektoratet sine sider: Konsesjon på eiendom - Landbruksdirektoratet

Søknadsskjema finner du her: Søknad om konsesjon

Nyttige lenker

Her er noen lenker som kan være nyttige å se på om landbruk og driveplikt.

Statsforvalteren i Troms
Landbruksdirektoratet
Ti bud for jordvern.pdf