Randi Sjåvik og Kristen Gabrielsen tar smilende i mot ordfører, rådgiver for kultur, idrett og folkehelse og undertegnende for et intervju om Turlaget Veiviseren i Vannvåg på Vannøya. De forteller entusiastisk om hvilke muligheter det er for friluftsliv på øya.

De startet opp turlaget for 12 år siden i Vannavalen, og fikk på plass en gapahuk i tilknytning til at Troms Kraft lagde veier til vindmøllene. Laget har omkring 40 medlemmer og de har alltids plass til flere som ønsker å engasjere seg. 

Damene forteller at både bosenteret og skolen i Vannvåg pleide å bruke gapahuken til bålkos og samlingsplass. Det ble arrangert overnattinger og skifolk rastet der. Sorgen var derfor stor da hele gapahuken brant ned i 2022. Et samlingssted for hele øya ble borte i flammene. - Vi hadde også investert i aggregat slik at vi kunne steke vafler, mimrer Kirsten Gabrielsen tilbake. 

Historien kunne ha sluttet der, men damene på Vannøya gir seg ikke og har allerede planlagt gjenoppbygging av gapahuken, i en litt annen form. De har nemlig investert i et lysthus, strategisk valgt for å kunne holde unna dyr som rein og sau. Turlaget har opplevd mye støtte fra lokalt næringsliv som har bidratt med maling, stein og infrastruktur. 

Gode hjelpere med grunnarbeidet. Foto: Kirsten Gabrielsen

Randi forteller de ønsker også å få satt ut benker og at stien opp til lysthuset vil være universelt utformet. -Da kan alle som ønsker det komme seg ut, både med rullator, barnevogn eller rullestol, forteller Sjåvik. 

Randi Sjåvik og Kirsten Sjåvik i vinden. Foto: Stine Rakkenes

Drømmen om skiløype

Det er ikke bare gapahuker og bålkos damene driver med. Randi forteller om en drøm hun har hatt og endelig fått oppfylt. - Jeg har hatt en drøm om å kjøre løype fra Fakken og over til Valen. Som drømt, som gjort. Det blir nå kjørt flere mil med løyper på Vannøya til glede for alle som ønsker å gå på ski.

Rådgiver for kultur, idrett og folkehelse, Trine Henriksen roser de driftige damene for hva de får til -De har en utrolig gjennomføringsevne og får til mye, sier hun. Videre forteller Henriksen om fondet Veiviseren har fått støtte fra.- De har fått støtte fra kommunens bo- og blilystfondet til å kjøpe inn en rulle for å lage skøytespor ved siden av skisporet.

Skiløype på Vannøya. Foto: Trine Henriksen
Skiløype på Vannøya. Foto: Trine Henriksen

Det neste målet er å få utvidet kjøretillatelsen slik at de kan gjøre skiløype i påsken og ferdigstille lysthuset til sommeren, avslutter de dyktige damene på Vannøya.