Sola skinner over snødekte fjell i Grunnfjord på Ringvassøya. Ordfører Mona Benjaminsen og rådgiver for kultur, idrett og folkehelse, Trine Henriksen har tatt turen til Slakteriet Bull i det som kan minne om vårsol i mars. Vi møter Birger Bull, daglig leder og gründer av gårdsbutikk, kafe, slakteri og produksjon for videreforedling.

Norges siste bureising

Slakteriet Bull er altså både slakteri, produksjonslokale, gårdbutikk og kafé og åpnet i påska 2023.  Da hadde de åpent bare en dag i uka, fra og med 1.mars har de åpent hele ukene og har flere heltidsansatte. Pilene peker oppover for bedriften i Grunnfjord. 

Bull fikk støtte fra Karlsøy kommune og Innovasjon Norge til å bygge Bull gård på tidlig 2010-tallet. De fikk en arkitekt til å tegne fjøset, fikk deler fra både Frankrike, Bosnia, Østerrike og Danmark. Gården ble bygd opp fra udyrket mark.- Det er Norges siste ekte bureising, slår Bull fast. Bull gård begynte etter hvert å selge kjøttprodukter gjennom REKO-ringen i Tromsø. (Rettferdig-Konsum). 

Birger Bull. Foto: Mona Benjaminsen

Eget slakteri

Så begynte tanken på å starte eget slakteri å ta form. Grunnen til at Bull valgte å starte slakteri var sammensatt av flere faktorer, men i all hovedsak for å få kontroll over hele produksjonslinja.

Bull forteller Karlsøy kommune har vært positiv hele veien til planene. -Kommunen har støttet hele veien. Jøss har dere fått kommunen med? Da er vi og med, forklarer Bull og viser til at de har fått støtte fra Innovasjon Norge, Sametinget og Troms Holding. Bull roser videre kommunen for å satse på næringslivet. Det siste de fikk støtte til var et kompetanseprogram for bedriften over ett år med fokus på bedriftsutvikling. 

Ordfører Mona Benjaminsen skyter inn at det er bra for det voksende reiselivet i kommunen at Bull har satset. 

Skinker er hengt opp til tørk. Foto: Mona Benjaminsen
Julianne Johansen i full gang med å forberede mat på kjøkkenet på Slakteriet Bull. Foto: Mona Benjaminsen

Menyen på Slakteriet Bull varierer fra burger, til kjøttkaker og småsteik. Kreativiteten på kjøkkenet er stor, de har til og med «kjebab» på menyen. Kjeet kommer fra nabo- og familiegården Vang, som driver med geitproduksjon. I gårdsbutikken selges det kjøttprodukter, prim, syltetøy, leverpostei i tillegg til produkter fra andre småskala produsenter. Du finner for eksempel honning fra Reinøya og egg fra Karlsøya.

200 varelinjer 

At produksjonen har vært vellykket er det ingen tvil om da slakteriet har bikket 200 varelinjer med ulike produkter. Bull forteller de har hatt trofaste kunder i flere år gjennom salg i tidligere nevnte REKO-ringen. Der har de solgt smakspakker med forskjellige utvalgte produkter for å vise bredden i sortimentet. Et sortiment som nå har bikket 200 varelinjer. I tillegg til å finne produktene til Slakteriet Bull i REKO-ringen og i Grunnfjord, kan du nå også handle et utvalg på Joker Vannvåg på Vannøya.

Slakteriet Bull har besøkende hver dag, enten lokale fra kommunen, fra kommunene rundt Karlsøy eller turister som kommer i leiebil. Målet er autentisk og ekte mat.  

Jobber frem egne produkter

Kay-Morten Bull, broren til Birger jobber også i familiebedriften og planen er å gå i gang med et fagbrev innen butikkslakterfaget. Han eksperimenterer med spekemat og serverer smaksprøver på spekebacon. -Det er kjempegøy å utvikle egne produkter, det er som en lekegrind på kjøkkenet, sier Kay-Morten entusiastisk.

På spørsmål om hva som er neste prosjekt i Grunnfjord smiler Birger Bull lurt og sier de ønsker å få større kjøkken og produksjonslokale og starte ysteri.