Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kommunestyremøte

Tertialrapport 2008

Økonomisjef Geir-Olav Jensen orienterte kommunestyret om en del regnskaps- og likviditetsmessige finurligheter.
Skattepenger_300x199

I debatten tok Hanny Ditlevsen til orde for at kommunen til neste år må ta seg råd til å tenne de veglysene som i dag er slukket. Dette har med trivsel for kommunens befolkning, i en mørk årstid, å gjøre.

 

Jan Olsen (SV) savnet en mer omfattende redegjørelse om de forskjellige punktene i rapporten.

 

Freddy Mikkelsen (Sp) etterlyste det samme, og ønsket samtidig en redegjørelse om hvordan de økte statlige overføringene tenkes brukt til neste år. Mikkelsen var kritisk til det han mente var kommunale lån til en for høy rente, og mente at kommunen nå måtte ut på markedet for å skaffe billigere lån.

 

Birger Bull (Kp) mente også at de kommunale veglysene som i dag er mørke må tennes igjen.

 

Tom Einar Kristoffersen (Frp) advarte mot å legge inn usikker inntekt i neste års budsjett.

 

Bjørn Lian (Frp) ønsket å samarbeide med andre partier om å kutte ut eiendomsskatt ved en bedre økonomi i fremtiden. Lian gratulerte ordføreren med at vi endelig er blitt fullverdig Nord-Troms kommune. En målsetning må være å få lån og avdrag betalt ned.

 

Rådmannen orienterte om den økonomiske situasjonen, og om svært tøffe budsjettrunder de siste år. Det er i praksis ikke mer å hente på dette området, uten å se på tjenestetilbudet. I år vil vi havne på ca 2,5 mill i underskudd. Mye utgifter til advokat skyldes bl.a. en fremforhandlet vindkraftavtale. Når anken blir avklart skal kommunen ha 1,5 mill, når anlegges påbegynnes skal det betales ett større beløp til kommunen, og når anlegget er ferdig skal det kreves inn eiendomsskatt. Kommunen har også brukt advokat i forbindelse med den store GpG saken. Renteutviklingen gjør at vi dag har en lånerente på 7,4%.

 

Vi er nå en fullverdig Nord-Troms kommune og dermed likestilt med de andre 7. I tiltakssonen er vi fortsatt ikke likestilt med Finnmark, men det jobbes også med dette. For Karlsøy ville dette ha utgjort enda ca kr 10 mill ekstra. Finnmarkskommunene er i eliteserien mens Karlsøy er rykket opp fra 2. til 1. divisjon.

 

Vi skal klare å dekke opp alle de gamle underskuddene og videreføre driften vi har lagt opp til. Etter dette skal det enda være noen kronet tilbake når neste års budsjett lages. Men vi må ikke ta løs, og det har ikke vært mange røster som har tatt til orde for å bruke mye penger. De fleste ønsker måtehold for å sikre økonomien til kommunen. 

 

Jostein Richardsen (Frp) mente at det nå, etter å ha blitt fullverdig Nord-Troms kommune, burde ligge til rette for å etablere snøskuterløyper også i vår kommune.

 

Dette må i så fall gjøres gjennom en lovendring, kunne rådmannen fortelle.

 

Birger Bull (Kp) etterlyste orientering om vi som Nord-Troms kommune også vil få bedre ordninger i landbruket.'

 

Vedtaket:

1.        Tertialrapporten pr. 31.08.08 godkjennes.

2.       Forslag til budsjettreguleringer, jfr. vedlegg, godkjennes.

3.       Utskifting av PCB-holdige taklysarmaturer innarbeides i 2008 budsjettet med kr 1.500.000,- og finansieres med låneopptak.

4.       Budsjettreguleringsskjema vedrørende oppheving av likviditetsreservene godkjennes.

5.       Administrasjonen få i oppave å undersøke andre finansieringskilder, herunder lån i utlandet.

Tips en venn  Skriv ut