Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
error_outline
15. mai kl. 16:33

Ustabilitet i vannforsyning i Hansnes.

På grunn av store nedbørsmengder og snøtining har en komponent i renseanlegget i Hessfjord vannverk blitt skadet. Dette kan medføre ustabilitet i vannforsyning i Hansnes.

Vi utfører jevnlig befaring og jobbe fortløpende for å utbedre skaden, skaffe reservedel og opprettholde stabil vannforsyning. 

Vennligst kontakt vår vakttelefon 48007915 dersom du opplever å bli fri for vann. Denne vakttelefonen er kun for akutt hendelser.

Vi beklager ulempene dette medfører og ber om forståelse og tålmodighet.

clear
error_outline
12. mai kl. 19:24

Isskredfare - Dåfjord vest, Steinnesveien

Vi ønsker å informere dere om en betydelig isskredfare i Dåfjord vest, Steinnesveien område. Våre observasjoner har indikert en høy risiko for isras.

clear

Helfrida Nordvåg

Dyktig, sterk og uredd jordmor i over 48 år

I forbindelse med Karlsøy kommunes overtakelse av Søndre Reinøy ønsker vi å dele Finnkrokens sterke kulturhistorie med våre lesere. Historien om gammeljordmora er historien om en legende.
I 1992 døde Helfrida, og Nina Giæver skrev minneord. Minneordene finnes i glass og ramme i Finnkroken bygdemuseum, og vi gjengir disse her:
Helfrida Nordvåg 6_300x400
Helfrida som ung dame.

Beundret, aktet og æret

Vår kjære kollega Helfrida Nordvåg er gått bort. Den 7. januar sovnet hun stille inn på Tromsøysund sykehjem, vel 97 år gammel. Helfrida Norvåg var født Halmøy på Gården Ulsvåg i Hamarøy den 6. september 1895. Sin jordmorutdanning tok hun ved Rikshospitalets kvinneklinikk i Oslo 1915 -16. Etter utdanning hadde hun først et halvt års vikariat i Sagfjord i Hamarøy. Deretter fast ansatt i Grøtsund i Tromsøysund kommune, et stort og krevende øydistrikt med dårlige kommunikasjoner. Det var helst nordlandsbåten med seil og årer som var fremkomstmiddel i all slags vær, sommer som vinter. Helfrida var dyktig, sterk og uredd, og det var ikke uvanlig at hun hadde med sitt eget diebarn på turene, som av og til kunne vare opptil flere døgn. I Grøtsund praktiserte hun som jordmor i 48 ½ år sammenhengende, og skjøttet sitt arbeide på en så utmerket måte at hun ble både beundret, aktet og æret for det. Hun gikk av ved fylte 70 år. Stillingen ble da inndratt, men det viste seg at det fortsatt var bruk for gammeljordmoren. Med brukket høyrearm tok hun i mot det siste barnet 79 år gammel. En jordmor i bygda i de tider var doktorens forlengede arm. Mange armer og bein ble spjelket og utallige sår og rifter sydd og stelt. Syke barn ble tatt hjem og pleiet, og der det var vanskeligheter var hun den reneste spesialarbeider. I tillegg til sitt livsverk som jordmor, giftet hun seg, stiftet familie og fødte fem barn. En som hadde mistet sin mor, tok de til seg som pleiedatter.
Helfrida Nordvåg 4_300x400
Dyktig, sterk og uredd jordmor i over 48 år
Helfrida var medlem av jordmorforeningen fra 1917, hvorav 26 år som dyktig formann i Troms og senere æresmedlem av den norske jordmorforening. Hun har kjempet for jordmortjeneste i utkantstrøk, for jordmorskole i Nord-Norge, og sist men ikke minst, for bedring av jordmødrenes kår. Ivrig medlem av Tromsøysund menighetsråd under planleggingen av Tromsdalen kirke, medlem av Misjonsforeningen, Redningsforeningen, Nasjonalforeningen mot tuberkulose og var også med å starte den første skolebarnundersøkelse i Troms, på sin hjemplass i 1929. I de senere årene gikk meget av tiden med til å strikke sjal. Et av de siste som ble strikket la hun om dronning Sonjas skuldre da kongeparet var på Nord-Norgebesøk i 1992 . Vi, hennes kollegaer, var meget stolte av henne. Knapt to måneder før hennes bortgang var vi tre jordmødre på besøk. Vi intervjuet henne og hadde en hyggelig kaffestund. Det var en opplevelse vi er svært glade for. Der finnes ikke lengre slike jordmødre som Helfrida Nordvåg i bygdene nå til dags. Med henne er et avsnitt i Nordnorsk jordmorhistorie avsluttet. Vi lyser fred over hennes minne. Nina Giæver
Tips en venn  Skriv ut