Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Gunnar Mikkelsens Maritime Samlinger

Norskproduserte påhengsmotorer

De som har noen år på baken husker den britiske påhengsmotoren Seagull. Men hvor mange vet at Norge har produsert en rekke merker opp gjennom årene?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Norskproduserte "Knurr".

Vi kom over hjemmesiden til Gunnar Mikkelsens Maritime Samlinger, og kunne overraskende lese om de norskproduserte påhengsmotorene Jobu, Kjapp, Knurr, Sleipner, Volvo Penta (på lisens) og Pors.

 

Norge produserte også en rekke motorer for fastmontering, og vi leser om semidieselmotorer som Grei, Hein, Heros, Jensen, Lone, Rapp, Sol, Union og Volda.

 

På hjemmesiden har klassikeren Seagull fått mye oppmerksomhet. Motoren ble produsert tilsynelatende uforandret i over 50 år med opptil 80 000 motorer i året. Levetiden på en slik motor ble regnet å være fra 25 – 40 år. Hos oss ble Seagull et begrep, og fantes på små og større robåter over hele kommunen. Mannfolkene på den tiden var ikke spesielt stødig i engelsk uttalelse og kalte en Seagull for Seagull, i ekte Nord-Norsk språkdrakt. Motoren ble en revolusjon og gjorde at båter som før ble drevet frem av årer eller segl nå fikk motorkraft nok til å gjøre hverdagen lettere for mange hjemmefiskere.   

 

Vær så god, bli nostalgisk og overrasket.  

 

Tips en venn  Skriv ut