Hilde Johnsen_400x300
Prosjektleder Hilde Johnsen.

Prosjektleder Hilde Johnsen var derfor invitert til dagens formannskapsmøte for å legge frem reiselivsprosjektets status.

Prosjektet skal skal nå avsluttes og det skal legges frem et forprosjekt om reisemålsutvikling.   Man er kommet godt i gang med arbeidet og det er mye å gripe fatt i,  men det er vanskelig og stake ut kursen. Reiselivsorganisasjonene i Troms er under omorgansiering og ting henger litt i luften. Til vårt eget reiselivsprosjekt fikk vi prosjketmidler etter mye om og men. men forutsetningen var at Karlsøy Næringsforening søkte om midler til dette.

I Karlsøy er det slik at reiselivet jobber mye hver for seg, og hovedaktiviteten er havfiske om sommeren. Paradokset er at det da er fullt kjør og man får ikke mulighet til å utvikle  nye nisjer innen reiselivsnæringen.  De anleggene som er i gang går godt om sommeren. Et videre potesiale kan være å utvikle et naturrelatert reiseliv med med f.eks. innslag av kortreist mat.

Største utfordringen i kommunen er infrastruktur. Det er av den grunn vanskelig å f.eks. lage en rundreise i kommunen og dette gjør at den flotte naturen ikke er tilgjengelig. Det blir vanskelig å lage en Karlsøypakke over tre dager. Utfordringer er fergerutene, øvrig kommuniksajon og at det ikke finnes en skyssbåt i kommunen. Det er enormt store muligheter for naturbasert reiseliv i kommunen men vi har så langt ikke grreid å få så mye ut av denne resurssen.  

I kommunestyremøtet skal reiselivet selv legge frem sine synspunkter om næringen.

Etter innledningen fra Hilde kom det frem en del meningsytringer:

Frank Pettersen (Frp): Reiselivsnæringer er for dårlig å samarbeide og markedsføring er veldig viktig. På Vannøya er det seilbåter nester hver uke om vinteren som legger til i Vannvåg med turister som kjører på ski i fjellene. Også om sommeren er det stor trafikk av slike båter her ute. En slik mulighet burde kanskje noen i Karlsøy tatt seg av. men det krever samarbeide.

Kjell Lekang (Kp): Er enig med Frank. Disse båtene ligger også  etter Langsundet hvor turister går opp på fjellene våre for å gå på ski.  Det er ikke våre båter men andre som har funnet et marked hos oss. Folk der ute bruker våre områder og dette må vi ha fokus på.

Hilde Johnsen: Vi har pratet mye om disse båtene og turister som bruker fjellene i kommunen. Dette er noe skientusiaster fra utlandet som bruker fjellene har funnet ut av sjøl. Det er folk fra toppturmiljøer i Europa som kommer og måten å gjøre det på er å leie båter for å komme seg rundt om til øyene. Mye fokus på skikjøring i Lyngen har gjort at vi nå har mye av denne type turister her ute.

Frank Pettersen (Frp): Har snakket med noen av de folkene som er med som ledere. De har med seg gode kart  over kommunen som de planlegger turene etter og gir uttrykk for en fantastisk natur i kommunen. Samtidig stiller de seg undrende til hvorfor ikke bygdas folk selv tilbyr turistene dette.

Elsabeth Johansen (Ap): Det er viktig å dra inn lokalsamfunnet i reiselivsutviklingen. Man må bli flinkere til å spørre om det er det noe bygda kan bidra med. Finnes det ledige båter  i bygdene. Kan man tilby middag , skyss etc til turister.

Svein-Egil Haugen (SV): På Karlsøya jobbes det nå med et stedsutviklingsprosjekt, og tror at dette er veien og gå for bygdene. Samtidig må vi se på om det er riktig at kommunen bruker veldig mye penger på en ny ambulansebåt som kun skal brukes til dette formålet, eller om vi har større behov for en samfunnsbåt.

Rådmann Jan-Hugo Sørensen: Aktørene er blitt flinke på havfiske, og er blitt litt flink til å samarbeide. Ekstremturiste er et enorm potesiale. De fleste turistene kommer bare på besøk og legger ikke penger igjen. Det betales mye for feks hundesledeturer og toppturer i organisert form, og vi må ha mye mer av slikt.

Hilde Johnsen: Det har vært spennende å høre på innspillene og det viser seg at vi tenker likt. Vi har  en snart ferdig plan for reiselivet, men det må gjøres et arbeid over tid slik at  planen ikke blir et dødt dokument. Det må gjøres et reelt utviklingsarbeide og det er viktig at reiselivsprosjektet blir en del av det kommende omstillingsprosjektet.

Artikler om reiselivsarbeidet.