Opprettelse av nytt polititjenestested

Politistasjonssjef Anita Hermandsen orienterte før lunsj om opprettelse av nytt tjenestested i Karlsøy kommune. Det skal blant annet være bemannet med minimum 5 årsverk, ha faste annonserte åpningstider flere dager i uka og skal ta i mot anmeldelser. Politiet foreslår åpningstider to dager i uka med to ansatte som er tilstede i åpningstiden. Politikontakten vil være her oftere enn i dag. Det skal ut på anbud hvor polititjenestestedet skal være lokalisert, men det er bestemt at det vil bli på Hansnes.

Politistasjonssjef Anita Hermandsen. Foto: Stine Rakkenes

Kommunestyret uttrykte at de synes det er betryggende at det kommer polititjenestested hit og tok saken til orientering.

Ny opplærings- og kulturarena- idefaseprosjektets del 2 - behov og konseptutvikling

Det har vært kjent at skolen på Hansnes er i dårlig stand og prosessen med å utvikle ny er i gang. Høsten 2023 ble det utarbeidet et kunnskapsgrunnlag som sier noe om nå-situasjonen for barn- og oppvekst. Kunnskapsgrunnlaget slår blant annet fast at:

  • Skoler og barnehager oppfyller ikke dagens krav til fysiske standarder og behov
  • Trivsel og læringsresultater er under nasjonalt gjennomsnitt 
  • Barn og unge har behov for tilpassede tilbud innen kultur, idrett og fritid 
  • Krevende å få tilgang på kvalifiserte pedagoger og generell bemanning.

Etatssjef for for opplæring og kultur, Birgit Ovesen orienterte om oppgaven, behovet og presenterte tre mulige lokasjoner for ny opplærings- og kulturarena på Hansnes. Kostnadsramme, lokalisering og antall elever var blant anbefalingene. Anbefalingen er å bygge nytt for 140 elever på nåværende tomt. 

Birgit Ovesen orienterer om ny opplærings- og kulturarena. Foto: Stine Rakkenes

Prosjektleder Stefan Jenssen orienterte om areal på opplæringsarenaen, som vil være tilnærmet i samme størrelse som i dag. Jenssen sier at siden opplæringsarenaen er tenkt på samme tomt som nå, åpner det for å kunne gjenbruke deler av bygningsmassen. Men at det er for tidlig å si noe om det på nåværende tidspunkt.

Landet på vedtak til slutt

Det ble klart at det er for tidlig å kunne fastslå endelig prislapp på opplæringsarenaen da det ikke skal vedtas bygd i dag. Kommunedirektør Leif Hovden mente prosjektet var nøkternt og at det var brukt gode modeller for å beregne å bygge ny opplæringsarena for 140 elever.

Kommunestyret vedtok etter en diskusjon som strakk seg over lunsjen, å vedta kommunedirektøren sin anbefaling:

  • Kommunestyret viser til utredningen om idefaseprosjektets del 2, vedrørende ny opplærings- og kulturarena, og tar denne til orientering. 
  • Kommunestyret godkjenner grunnlag for forprosjekt ny skole, med lokalisering på nåværende tomt for skolebygg, og dimensjonering for 140 elever. 
  • Kommunestyret gir kommunedirektøren i oppdrag å utarbeide forprosjekt for nytt skolebygg med flerbruksfunksjoner, og legge dette fram for behandling i kommunestyret senest i september 2024. 
  • Kommunestyret ber kommunedirektøren å utarbeide et mulighetsstudium for flerbruksbygg, dagens gymbygg og svømmebasseng. Denne utredningen skal behandles av folkevalgte organ i forbindelse med behandling av handlings- og økonomiplan for 2025-2028.

Takket av for lang og tro tjeneste

I lunsjpausen ble etatssjef for helse, Alf Lorentsen takket av ordfører Mona Benjaminsen på vegne av kommunestyret. Lorentsen går av med pensjon i vår og har satt spor etter seg. - Du har hatt et heftig engasjement for kommunen og utviklingen av lokalsamfunnet. Du har et spesielt hjerte for de som ikke har en talsperson. Du har snakket for de som ikke har hatt noen til å snakke for seg, sa Benjaminsenfør hun delte ut blomster og bød på marsipankake.  

Avtroppende etatssjef for helse, Alf Lorentsen ble takket av med blomster og marsipankake under kommunestyret sin lunsj. Foto: Stine Rakkenes

Lorentsen oppsummerte i sin takketale til kommunestyret at han har vært med i over 230 kommunestyremøter siden han startet i kommunen for 30 år siden. Avslutningsvis mente han det var viktig å huske verdiene det er å ta vare på de som har utfordringer i livet og har en utfordrende helsesituasjon.

Fakken 2- Avklaring om oppstart av områderegulering

Troms Kraft har gjennom det siste året utredet mulighetene for å øke kraftproduksjonen fra Fakken vindkraftverk i Karlsøy kommune. I dagens kommunestyre skulle det diskuteres om det skulle gis grønt lys for oppstart av arbeid med områdereguleringsplan.

I 2023 kom det endringer i regelverket for utbygging av vindkraftverk. Endringene sier at det er et krav om at kommunestyret vedtar en områdereguleringsplan som hjemler utbyggingen før NVE eventuelt kan behandle en konsesjonssøknad etter energiloven. En slik områdereguleringsplan kan enten utarbeides av kommunen selv, eller av forslagsstiller.

Det understrekes at behandlingen av innstillingen ikke er et ja/nei svar på om det skal bygges ut på Fakken, men oppstart av arbeid med områdereguleringsplan. Vedtaket innebærer ingen forhåndsbinding av kommunens planmyndighet i etterfølgende saker.

Inhabil kommunedirektør

Kommunedirektør Leif Hovden erklærte seg inhabil i saken da svigerdatteren jobber i Troms Kraft-konsernet som direktør bærekraft og risikostyring og trakk innstillingen etter å ha konferert med KS-advokater. Hovden fratrådte dermed saken.

I tidligere saker hvor kommunedirektør har vært inhabil har praksisen vært å skal ingen ansatte beslutte eller fremme forslag til beslutning i  saken. Saksbehandler som er underordnet kommunedirektør kan utrede saken og oversende utredningen til ordfører. Ordfører kan fatte beslutning i saken hvis kommunestyret har delegert myndighet til det. I øvrige tilfeller skal ordfører lage innstillingen til kommunestyret. Saksbehandler kan delta i kommunestyret for å svare på spørsmål om saksutredningen. 

Ordfører Mona Benjaminsen foreslo følgende innstilling: tilrår at kommunestyre stiller seg positiv til Troms Krafts forslag til oppstart av arbeid med områdereguleringsplan slik dette fremgår av brev 29.1.2024. Karlsøy kommune vil behandle et eventuelt planinitiativ og planforslag på vanlig måte. Vedtaket innebærer ingen forhåndsbinding av kommunens planmyndighet i etterfølgende saker.

Enhetsleder for plan og utvikling, Anita Andresen redegjorde for rekkefølgen for hvordan prosessen skal gå fremover. -Vi er i fase null nå før vi går i gang med det ordentlige arbeidet, slo Andresen fast.

Kommunestyret endelige beslutning var å vedta innstillingen fra ordfører Benjaminsen. Det betyr at Troms Kraft får positivt svar til å starte arbeidet med en områdereguleringsplan for utvidelse av Fakken vindkraftverk. 

Ønsker du bli enda mer oppdatert?

Under fanen "Politikk" på hjemmesiden kan du oppdatere deg enda mer på hva som skjer politisk i øyriket vårt. Der kan du lese sakspapirer  og protokoller, følge kommunestyremøter på Kommune-TV og finne ut hvem som sitter i politiske råd og utvalg.