Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Dagen Næringsliv

Flyttet fra trege saksbehandlere

Dagens Næringsliv forteller om byggmester Tony Jensen som flyttet fra store Tromsø til lille Karlsøy og havner ikke lenger nederst i saksbunken.
Tony_600x442
Vi traff Tony og to av hans tømrere på rådhuset i dag. Blide karer som lot seg velvillig bli tatt bilde av.

Under overskriften Frustrerte over trege kommuner forteller DN at halvparten av norske bedrifter er misfornøyd med tilrettelegging og saksbehandling i kommunene, og at misnøyen er størst i små kommuner.

Analyseselskapet Perduco har på oppdrag fra NHO gjort en undersøkelse som viser at bare 16% av bedriftene på landsbasis er fornøyde med kommunenes innsats. I kommuner med under 2000 innbyggere er så mange som 49% av bedriftene misfornøyde med kommunens innsats. Jo større kommunen er, jo mindre er misnøyen. Kommuner i de nordligste fylkene, samt Hedmark og Oppdal kommer dårligst ut, og Troms er jumbo.

I samme artikkelen kan byggmester Tony Jensen fortelle at han ikke angrer på å ha flyttet fra Tromsø kommune, med rundt 70 000 innbyggere og et stort byråkrati, til langt mindre Karlsøy kommune med magre kommunale ressurser.

- I Karlsøy er jeg bare innom kontoret til saksbehandlerne om det skulle være noe, og de ringer meg hvis det er noe de lurer på i min søknad. Jeg har jobbet mange år i Tromsø, og der risikerer du å havne nederst i søknadsbunken om det bare er en liten feil i søknaden, forteller Tony. Han irriterer seg grønn over en del av saksbehandlingen som ligger utenfor Karlsøy kommunes ansvar – høringsinstansene. - Det kan ta ufattelig lang tid og av og til blir jeg djevelsk provosert. Han forteller om et hytteprosjekt på Vannøya som har stått på vent i ett og et halvt år på grunn av noen tufter, og alt stopper opp fordi en av høringsinstansene ikke har hatt tid til å komme på befaring.

Daglig leder i Reinøy Sjømat, Jostein Stefanussen, forteller til DN at han har behov for rask saksbehandling for bedriften er i rask vekst med en doblet omsetning fra 11 til 22 millioner kroner på fem år. Han er ikke overrasket over at det er bedriftene i Troms som er minst fornøyde med den kommunale saksbehandlingen og tilretteleggingen, og begrunner det med at Troms er et stort Ap-fylke, og at han opplever det kommunale systemet som altfor tungrodd. Jostein forstår at kommunen har lite penger og må prioritere lovpålagte oppgaver som skole og eldreomsorg, men han ønsker at kommunen legger om næringspolitikken. Han har videre et inntrykk av at de lokale saksbehandlerne på næring virkelig står på, men blir for mye alene. En sammenslåing av Tromsø, Balsfjord og Karlsøy mener han kunne fungert.

Artikkelen

Tips en venn  Skriv ut