Vinter_1000x631

Det er stor interessen for snøskuterkjøring i Karlsøy, og kommunen får en rekke søknader om kjøretillatelse hele vinteren. Karlsøy kommunestyre har flere ganger vedtatt å arbeide for tilrettelegging for skuterløyper.

Miljøverndepartementet inviterte i fjor til en forsøksordning med adgang til snøskuterløyper for fornøyelseskjøring via arealplanlegging. Ordningen skulle opprinnelig avgrenses til 40 kommuner. Karlsøy kommune søkte i brev av 27. august om å få delta i ordningen. Regjeringen har nå besluttet at ordningen skal omfatte alle de 107 søkerkommunene.

Ordningen er utarbeidet som et forsøk etter forsøksloven, med virkning fram til 2018. Regjeringen understreker at kommunene i forsøket bør ha som mål å gjennomføre gode lokale prosesser. Departementet har utarbeidet en forskrift som gir bestemmelser om planprosess, begrensninger og hensyn. Karlsøy kommunestyre vedtok denne forskriften 18. desember.  

Etablering av slike løyper krever at det lages en felles reguleringsplan med planprogram og konsekvensvurdering. En rekke hensyn må vurderes dersom skuterløyper skal godkjennes, de viktigste er rasfare, støy, naturmangfold, bolig- og hytteområder, kulturminner og kulturmiljø.

Dersom traséne skal bli en realitet til neste vinter må arbeidet starte nå. Karlsøy er som kommune helt avhengig av lokalt engasjement og lokal forankring. Utviklingslagene og grunneierlagene vil være viktige støttespillere. Det aller meste av arealet i kommunen er privat eid og traséene skal godkjennes av grunneierne.

Målet er å ha etablert inntil to løyper på hver av øyene Ringvassøy, Reinøy, Rebbenesøy og Vannøy. Traséene vil i stor grad ligge i fjellterreng og lavereliggende skogsområder. De skal     i størst mulig grad være sammenhengende og skal merkes. Målt opp mot de totale avstandene på øyene i Karlsøy må nødvendigvis løypene være kortere enn i mer innlandspregete kommuner.

Utviklingslagene oppfordres til å gå sammen og utarbeide ulike alternativer til løypetraséer. I forbindelse med arealplanarbeidet leverte Utviklingslaget Vannøy Vest (01.04.11) og Stakkvik og Omegn Utviklingslag (03.05.11) innspill til framtidige skuterløyper. Disse må vurderes på nytt ut fra det totale behovet på øyene.

Innspill må skje skriftlig til Karlsøy kommune innen 7. mars i år. 
 

Forskrifter