Utbruddet av viruset Covid 19, bedre kjent som Coronaviruset fortsetter. Tallet på antall smittede i Norge øker for hver dag som går. Vi er også inne i en periode av året hvor vi har flere tilfeller av influensa i Karlsøy.  
Vi vil derfor oppfordre befolkningen til og være påpasselig med håndhygiene. Vask hendene med såpe og vann, og host i papirlommetørklær som kastes etterpå. Bruk hånddesinfeksjon dersom såpe og vann ikke er tilgjengelig.

Er du syk?

Hvis du tror du har en smittsom sykdom ber vi om at du opplyser om dette når du tar kontakt med legekontoret slik at vi kan ta de nødvendige forhåndsregler for og begrense mulig smitte. Dette gjelder enten du har vanlig omgangssyke eller andre smittefarlige tilstander. Det er svært viktig at en ikke oppsøker legekontoret i slike tilfeller, men at man tar kontakt pr. telefon. Dette for å unngå videre smitte til andre.

Kommunen følger ellers rådene fra Folkehelseinstituttet, https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/  

 

Har du vært på reise den siste tiden?

Alle som har vært i områder med vedvarende smitte, skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke.

Dette omfatter å:
  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser
  • ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre
  • unngå nær kontakt med andre

Anbefalingen har tilbakevirkende kraft. Det betyr at du i 14 dager etter hjemkomst må følge med på om reisemålet ditt legges til på lista over områder med vedvarende smitte. Hvis det skjer, skal du holde deg hjemme og ta kontakt med fastlegen. Får du ikke tak i fastlegen, ring legevakta på 116 117.

Helsepersonell som har vært i utlandet uansett land skal testes hvis de får luftveissymptomer. Hvis de har vært i områder med vedvarende smitte skal de ha hjemmekarantene i fjorten dager.  Det samme gjelder alle andre som har vært i områder med vedvarende smitte.

Planlegger du en reise i nærmeste fremtid anbefaler vi at du følger de reiseråd som gis av Folkehelseinstituttet og Utenriksdepartementet. Disse rådene kan du finne her.

I tillegg bør en se på anbefalinger angående større tilstelninger som for eksempel idrettsarrangement, kulturarrangementer og større seminar og konferanser. 

 

 

Hvem er i risikogruppen?

Alle kan bli smittet av Coronaviruset, men mennesker over 65 år og de med underliggende kronisk sykdom som hjerte-kar sykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk samt røykere ser ut til og ha en høyere risiko for et alvorlig forløp av koronavirusinfeksjon.  Det er ikke grunnlag for og stoppe eller la være og starte med immunsupprimerende behandling slik situasjonen er nå. Imidlertid bør en vurdere om hvorvidt det er nødvendig og reise til utlandet, en bør også vurdere om hvorvidt en bør delta på større arrangementer.

 

Vanlige spørsmål:

Bør jeg teste meg hvis jeg har vært i kontakt med folk fra områder med vedvarende smitte?

Du trenger ikke teste deg hvis du føler deg frisk.

Hvem bør teste seg?

Hvis du har vært på reise i områder med vedvarende smitte eller vært i nærkontakt med folk som er smittet og har symptomer på luftveisinfeksjon så ber vi deg om og kontakte legekontoret. Etter kl 16 kan legevakta kontaktes på 116117.

Jeg har vært i utlandet i løpet av de siste ukene og er forkjølet.

Ta kontakt med legekontoret for testing.

Jeg har vært i kontakt med en turist som var forkjølet.

Det er for tiden influensasesong, i tillegg er det endel andre vanlige virus i omløp som gir hoste. Sannsynligheten for at du skal være utsatt for coronavirussmitte er svært liten.  Dersom det skulle vise seg at vedkommende var smittet av coronavirus vil du bli kontaktet av helsetjenesten.

Hva gjør kommunen i denne situasjonen?

Karlsøy kommune har egne beredskapsplaner med tiltak som kan være aktuelle dersom det skulle påvises smitte i vår kommune. I første omgang sikrer vi at legekontor og legevakt er forberedt på en situasjon hvor en kan mistenke smitte.

 

Besøk på kommunens institusjoner for eldre, syke og personer med nedsatt funksjonsevne

Mange av de som bor eller oppholder seg på våre institusjoner er i risikogruppen for å kunne få et alvorlig forløp av koronavirusinfeksjon. Hvis du har en luftveisinfeksjon, eller generelt er syk på annen måte, bør du ikke besøke institusjoene våre. 

Det samme gjelder dersom du har vært på reise i områder med vedvarende smitte eller du mistenker at du kan ha vært i kontakt med noen som kan være smittet.

Har du behov for mer informasjon om Coronaviruset?

Dersom du har spørsmål om Coronaviruset har Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet lagt ut mye informasjon om dette. I tillegg anbefaler vi å følge oppdateringene på helsenorge.no