Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Årsmøte

Karlsøy og Helgøy historielag med stor aktivitet

Fra historielagets leder, Willy Isaksen, har vi fått følgende rapport:
Karlsøy og Helgøy Historielag holdt årsmøte i administrasjonsbygget til Karlsøy kommune tirsdag 24.mai. Til behandling forelå de vanlige årsmøtesaker, og ifølge årsberetningen så viser den at Årboka for Karlsøy og Helgøy ble utsolgt og etterspørselen etter årboka er økende.
Christian Figenshau_300x400
Tresnitt av
Historielaget har også vært aktivt med å skaffe bilder fra kommunens tidligere historie som nå henger på veggene i andre etasje i administrasjonsbygget. På folkebiblioteket har laget plassert ei billedmappe med ca. 200 fotos fra ca. femti år tilbake og tidligere med motiv fra mennesker i arbeidssituasjoner, i fritid, på fiske og iland, og bilder av hus, båter, natur, etc., og anbefaler alle besøkende i bygget å bla i mappen og minnes. Historielaget har i byggets resepsjon fått hengt opp et tresnitt som viser "Helgøykongen" Chr. Figenschau - første ordfører i Helgøy kommune. Tresnittet er utlånt av "Helgøykongens" barnebarn Kr. Fr. Figenschow og laget av bygdekunstneren Magnor Olsen fra Straumsbukta. Siden historielaget tidligere har fått laget en byste av Karlsøy kommunes første ordfører Nils Jønsberg ved Ringvassøy Kirke, var det naturlig også å forsøke å få til noe tilsvarende i form av en minneplate over Helgøy kommunes første ordfører på selve Helgøya, men dessverre har det pr idag ikke lykkes. Historielaget har også bidratt med å få korrigert fakta på minnestøtten til Edvin Figenschau på Karlsøy kirkegård, og få satt opp igjen gravstøtta til lærer Wincentz Eikeland på Reinskar kirkegård. I samarbeide med kommunen og stiftelsen "Hessfjord" har historielaget engasjert seg i å få pusset opp den originale motoren til MK Hessfjord som idag står på 1000-årsstedet på Hansnes. Den er full av rust og ikke særlig representativ slik den står idag. I iår er det 25 år siden Karlsøy og Helgøy Historielag ble stiftet på Hansnes Skole 7.juni 1980. Som en jubileumsmarkering vil historielaget arrangere en kulturreise til Burøysund Bygdemuseum og rundtur på Vannøy torsdag 9.juni. Turen går med buss fra Tromsø om morgenen og returnere om kvelden. Under turen blir det flere stopp, og historielaget vil underveis informere om øyas kultur og historie. De som var med i styringsgruppen ved etableringen av historielaget i 1980 var Judith Fløystad fra Burøysund, Arne Sørensen fra Søreidet, Ottar Aasen og Edmund Edvardsen fra Hansnes. Ved valgene for 2005/2006 til styre i historielaget og redaksjon i årboka ble det gjenvalg av Willy Isaksen (styreleder og redaktør), styremedlemmer Uld L. Vinje, Torill Andreassen, Per Heika, og varamedlem Borgny With.
Lofoten 022_276x400
Roald Sørensen fra Bergan på Reinøy på køykanten under Lofotfiske først på 1960-tallet. (Bilde fra historielagets arkiv)
MK Einar 1_400x273
MK Einar 1 før den ble ombygget. Eier Max Figenschau, Helgøy. (Bilde fra historielagets arkiv)
Tips en venn  Skriv ut