breiflab_300x157

SJØUHYRE I LANGSUND? To naboer på Gamnes ble vitne til ett av naturens drama en ettermiddag i februar. De sto og pratet om vær og vind under en pause i snømåkinga da de hørte pusting og pesing fra fjæra. De gikk ned på veien for å se og oppdaget da en oter som lå og bakset for livet i vannflata utfor marbakken. Dette var da en merkelig oppførsel tenkte de to naboene og gikk nærmere for å se hva som foregikk. De oppdaget da en stor og uformelig brun skapning i sjøen under oteren som prøvde å dra oteren under. Oteren kavet og kjempet for livet, men etter en stund forsvant begge under vann og ble borte.
otter

Etter noen minutter kom oteren opp igjen, fremdeles like andpusten og med samme haleheng. De var nå litt lengre fra land og skapningen som prøvde å dra oteren under vistes nå bedre mot lysbotn. Naboene syntes nå å skimte to tallerkenstore "luffer" - en på hver side - som liksom sto å andøvde i vannet for å prøve å dra oteren under. Kampen som nå utspilte seg, hvor den ene kjempet for livet og den andre for 3 måneders proviant, skapte så mye straum i vannet at det ble blankstille rundt de to. Da så de med ett tydelig hva oteren kjempet med. En forvokst breiflabb på anslagsvis 2 meters lengde hadde bitt seg fast i halen til oteren. Oteren prøvde å snu seg for å bite fra seg, men for det første ble den da dratt under, for det andre var det ingenting å bite i annet enn en halv meter med dårlig regulerte tenner. Etter en halv times kamp, delvis under og delvis over vann, kom duellantene opp for siste gang. Oteren var da så utmattet at den så vidt fikk hodet over vann for et siste hvinende åndedrag før den måtte gi tapt for overmakten. Det siste de så til dramatikken var en svak krusning i vannflata...
breiflabb_ms2002__006_300x225

Med til historien hører at den ene naboen har vært på jakt etter oteren i over ett år ettersom den har tatt bolig under stuegolvet. Det hadde i og for seg ikke vært noe problem hadde det ikke vært for det illeluktende matlageret den hadde etablert der. Mannen synes imidlertid likevel at oteren fikk et noe ufortjent og trasig endelikt.. Takk for maten. Velbekomme.
På VG's nettside har vi funnet denne relaterte artikkelen: Breiflabb slukte oter på seks kilo Den velvoksne oteren tok seg en dukkert i Hjørundfjorden på Sunnmøre da den ble slukt av en diger breiflabb. Kort tid etter gikk breiflabben selv i garnet. Trolig ble den 35 kilo tunge breiflabben så satt ut av det kraftige måltidet at den gikk rett i garnet til Anders Måseide. Fiskeren ble overrasket da han sprettet opp magesekken på fisken og fant en seks kilo tung oter. Oteren befinner seg nå på fryselageret ved Atlanterhavsparken i Ålesund, og bestyreren ved fryselageret, Jan Einarsen, går god for historien, skriver Sunnmørsposten. Lå på lur Einarsen tror at oteren har tatt seg en dukkert på grunt vann og ikke enset breiflabben som lå på lur. Da oteren kom for nær, smekket breiflabben stålkjevene omkring dyret. - Breiflabben har tenner som nærmest kverner i stykker byttet og bukserer den innover i breiflabbkroppen. Men selv for breiflabben må dette ha vært tungt fordøyelig kost, sier Einarsen. Han antar at fisken har gått i garnet kort tid etter, for oteren er fortsatt fin i pelsen og har neppe ligget lenge i breiflabbmagen. Basketak - Jeg har hørt om fisk som har spist mink, men dette er første gang jeg hører om noen som finner en velvoksen oter i magen på en breiflabb, sier Einarsen til Sunnmørsposten. - Jeg kan også se for meg at det må ha vært litt av et basketak der nede i havet da breiflabben slukte oteren, sier Einarsen. Han tror at oteren er blitt kvalt etter kort tid inne i breiflabbmagen. Men deretter har trolig breiflabben fått sterke magesmerter og fordøyelsesproblemer. Samme skjebne En slektning av oteren led samme skjebne i mars i år. Den ble slukt av en breiflabb i Rutledal i Gulen i Sogn og Fjordane. Også den gangen ble den glupske breiflabben fanget med garn før den hadde rukket å fordøye oteren. Inne i breiflabbmagen fant nemlig fiskerbonde Talmon Breidvik en oter på størrelse med en hannkatt. Breiflabben veide 18 kilo, men var tilsynelatende i god form da den ble trukket opp i båten. Så det er slett ikke trygt å være oter i breiflabb-områder.