Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Vannvåg skole

Viktig kulturminne bevart

Vannvåg skole ønsker å takke Alf Brekken & Sønner for hjelpen med å få bevart jektesteinen med fortøyningsbolt i Vannvåg.

Jektesteinen_600x800

Jektesteiner med fortøyningsbolter brukte Jektene når de skulle fortøye båtene på 1600-1700 tallet. Spesielt ble båtene som tilhørte Kvitnes gården på Fakken, fortøyd utenfor Vannvåg, for å ligge i le av vær og vind.

Etter at skolen høsten 2013 hadde et stort prosjekt om Kvitnes gården, ble elevene på mellomtrinnet klar over denne viktige steinen. Havneutbyggingen i Vannvåg var allerede var i gang, og elevene ble da redde for at denne steine ville forsvinne under steinmassene. Skolen fikk kontakt med Universitet i Tromsø for å høre hva vi burde gjøre. Stephen Wickler, som er marinbiolog på UiT, med ansvar for forvaltning og kulturminner under vann i Nord-Norge, hadde befart område i forbindelse med den da planlagte havneutbyggingen. Han kunne fortelle at Jektesteinen og fortøyningsbolten ikke var verneverdig etter §14 av kulturminneloven, men den var absolutt verneverdig. Han sa og at det burde være av betydelig interesse for lokalinnbyggerne også, å få tatt vare på denne steinen. Han støttet skolen i ønske om å få flyttet steinen til en plass som alle kan få se den.

Vannvåg skole tok så kontakt med entreprenøren for havneutbyggingen, Alf Brekke og Sønner A/S, som sa ja med en gang til å hjelpe oss. Vi ble enige om at de skulle få steinen opp fra havet og plassere den på egnet sted ved moloen.

Steinen kom opp på land og står i dag ved siden av den nye moloen. På Jektesteinen ser man fortøyningsbolten med jernringen rundt seg, som jektene ble festet i.

Vi ønsker med dette å få rette en stor takk til  Alf Brekken & Sønner for jobben de gjorde for oss, helt kostnadsfritt.

På vegne av Vannvåg skole; TUSEN TAKK.


Vi har fått tekst og bilder fra enhetsleder ved Vannvåg skole, Reidunn Paus Knutson Dahl.
 

Tips en venn  Skriv ut