Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Krigens kulturminner

Kommunene blir bedt om å ta vare på krigsminner

I år er det 70 år siden andre verdenskrig og mange av sporene etter krigen er nok borte. Nå er det tid for å ta vare på det som er igjen.

Piggtråd2
Piggtråd i Arvika
Piggtråd
Piggtråd
kanonstilling
Kanonstilling
kanonstilling
Kanonstilling
kanonstilling
Kanonstilling
kanonstilling
Kanonstilling
Vakthytte
Vakthytte
Vakthytte
Vakthytte
Vakthytte
Vakthytte

Riksantikvaren og Klima- og miljødepartementet lanserer nasjonalt krigsminneprosjekt.

I år er det 75 år siden den andre verdenskrig startet i Norge, og 70 år siden frigjøringa. Kulturmyndighetene utfordrer nå kommunene til å sette igang og registrerere kulturminner og får de inn i kommune- og arealplaner før kulturminnene forsvinner, sier riksantikvar Jørn Holme til Kommunal Rapport.

De fysiske sporene fra andre verdenskrig finnes over hele landet, men mange er i ferd med å forsvinne, og sammen med dem også kunnskapen og historiene. Det ønsker kulturminnemyndighetene å gjøre noe med.

– Registreringen begynner å haste, de fleste som deltok og som kan fortelle historien om kulturminnene, er i ferd med å falle fra, derfor er det viktig at vi nå setter i gang, sier riksantikvaren.

Gjenværende anlegg, bygninger og ikke minst sporene etter krigshandlinger og andre alvorlige hendelser er kulturminner de ønsker å sikre for ettertiden.

I utgangspunktet kan kommunene som registrerer kulturminner få inntil 100.000 kroner i tilskudd. I utgangspunktet skal dette også dekke arbeidet med krigskulturminnearbeidet, men det skal i tillegg stilles noen mindre beløp til rådighet i forbindelse med denne satsingen.

– Det vil bli muligheter for et ytterligere tilskudd i forbindelse med denne spesifikke satsingen, hvor mye er ennå ikke kommunisert. Det vil kommunene få en oppdatering på i februar sammen med noen føringer, sier Holme.

(Alle bildene er fra Arvika på Karlsøya.)

Tips en venn  Skriv ut