Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Kommunestyremøte

Budsjettsaken

Dagens kommunestyremøte skal bl.a. ta stilling til et budsjett med store nedskjæringer. Dette har skapt, og skaper, engasjement.

Full kommunestyresal_1000x667

Kommunesstyremøte desember 2014.pdf

Tilleggssaker 1.pdf

Tilleggssaker 2.pdf

 

Akkurat nå er partiene i gruppemøte.

Ordføreren har åpnet for debatt, og ber om at representantene forholder seg sakelig i det som skal sies utover dagen.

Bjørn Lian (FrP) har ordet, og fokuserer på at partiet har følt seg presset til å bryte et prinsipp ved at det foreslås økning av eiendomssakatten. Lian fokuserer på viktigheten av å ha en sterk helsetjeneste og eldreomsorg i kommunen. De har berget kulturskolen, og synes det er synd at foreldrene skyver ungene fremfor seg i saken om Vannareid skole.

Freddy Mikkelsen (Sp). Administrasjonen har ikke klart å ta ned drifta. Når ikke rådmannen ikke har klart å gjøre jobben blir bygdesamfunn rammet. Ønsker vi at Vannøya skal være uten barn? Hvem skal stelle de syke og gamle når vi blir fri for unge mennesker. I stedet for å ta ned på driften har man ansatt flere. Dette har vi ikke råd til en tonivåmodell er for dyr for oss. Vi må snarlig få en evaluering av denne modellen. Jeg gir en del av skylden til rådmannen og administrasjonen for situasjonen vi er kommet i. Lar seg ikke gjøre å rette opp en skakkkjørt økonomi over natten. Uheldig at politikerne måtte slåss om denne saken, og føler at vi også må sloss mot administrasjonen.

Laila Johansen (Ap). For at vi skal få innteketer må vi satse sterkt på bla økt næringsutvikling, Vi har advart sterkt på den utviklingen vi har sett. Vi har lagt fram budsjett der vi har forsøkt å skjerme både barn og eldre. I tillegg har vi sagt at det må gå en del på de administrative lederne. Vi ahr ikke tatt på noe som skal forringe pleien på helse. Å spare 16 mill må gå ut over noe. All inntekt fra diverse kilder går rett i drifta. Vi ligger 16% høyere i innetekt enn landsgjennomsnittet. hvor blir pengen av?

Svein-Egil Haugen (SV). Dette er den vanskeligste budsjettprosessen som jeg har vært med på. Aldrig vært så i villrede hvor jeg vil ende som denne gangen. Har måtte grave meg ned på grunnfjellet i min politikk. Vi blir færre og færre, og vi må finne løsninger som gjør at folketallet ikke stadig går ned. Hvor havner vi når de store ikke hjelper de små? Uten folk, ingen Karlsøy kommune. Utkantene er utarmet. Nå er det neste ingen unger igjen i bygdene som har miste offentlige instutisjoner. For 42 år siden flyttet jeg til karlsøy Troms. Det var en klar politisk handling. Vi flyttet til et utvær som ikke skulle ha befolkning. Siden har jeg bodd her og engasjer meg for utkantene og lokalsamfunnene. Dette er mitt livsprosjekt. Å sloss for de små samfunn. Karlsøy bare krymper og krymper, og er til slutt borte.

Linda Myrseth (Ap). Dette har vært en tung prosess. har hatt lite søvn den siste måneden. Karlsøy kommune er så mye mer enn rådhuset og sykehjemmet. Bygdene og øyene våre. problem at vi blir stadig mindre folk, og får mindre fra staten. Kan ikke være med på å eskalere en slik utvikling. Torsvåg burde vi være stolte av, som gjør at næringslivet blomster og gjør at folk blir boende i bygda. Da blir det feil å si at vi straffer dere ved å ta skolen fra bygda. Et paradok at staten har mer tro på Vannøya enn administrasjonen har. Eiendomsskatten er usosial, men tror at Karlsøyværingen ser at dette er en dugnad og et krafttak. Det er nok forståelse for det. Vi sier ikke opp en sykepleierstilling, men ønsker en omstrukturering på ledelsesnivå. Vi ønsker tilbudet til barn og eldre, så får det heller svi litt.

Gunn Hansen (Kp). Gikk inn i politikken for 12 år siden, for å kjempe for skolen. Slik har vi hatt det i 12 år. Det er ingen god følelse. Vi har kjempestore økonomisk. Hva er et levende øyrike? Det skal være liv i bygdene, og da er skolen viktig. Det er kjørt opp en kamp mellom barn og eldre. Men vi ønsker alle vel i Karlsøy. Vannareidbygda er blitt en levende bygd, som vokser. Stemmer ikke med det kartet man tegnet for mange år siden, hvor Vannareid var nærmest dødsdømt.

Bent Gabrielsen (Ap). Deler synet til politikken til SVein-Egil. Det har vært en utrolig vanskelig prosess. Føler det har vært en uryddig prosess. Folk føler seg kjørt. Forslaget fra Ap vil ta hensyn til hender i arbeid. Er mye snakk om en lang skolevei for ungene, men handler også om bygda. Håper vi får kjørt en skoleprosess som den skal kjøres. Vi har snublet to ganger nå, men vi må gjøre en prosess om vannøyskolene. Ønsker å gjøre en jobb om skolene i Karlsøy, men skal gjøre på en skikkelig måte.

Hanny Ditlefsen (RRR). Siste gangen jeg skal være med å lage budsjett for Karlsøy kommune. Har 30 års ansinitet. Og har vært en vanskelig prosess i høst. En av grunnen til at vi har lite penger er stor utflytting. I forslaget fra administrasjonen skulle vi slutte å øke folketallet og å selge stein, altså et realistisk budsjett. Administrasjonen har virkelig jobbet med budsjettet i år. Men vi har vært dårlig på å skape nye og andre typer arbeidsplasser her hos oss. Ting endrer seg, og det har det jaggu meg gjort her i Karlsøy. Jeg blir også skremt over folketallsutviklingen, og sammensetningen er blitt slik at det er blitt mange flere eldre enn unge mennesker. Hadde vi hatt en annen geografi hadde vi ikke behov for alle vannverkene og skolene, og annet. Vi har andre bygder som vokser som har mange unge folk, som f.eks. Dåfjord. Så det er ikke entydig at folk flytter fra bygder uten skole.

Elisabeth Johansen (Ap). Har lyst til å ønske skoleelevene velkommen hit i dag. Det er lov å stille opp for sin egen skole. Vi har et demografi i Norge. Kommer fra Nordeidet. Har 2,5 mil til fergeleiet. Har hatt unger som må ta buss, og som har hatt store plager med dette. Vi skal ikke sette opp syke og eldre mot ungdommen. Det er en forferdelig situasjone vi har kommet opp i. Respekt for de som har møtt opp i dag.

Helene Kongsli (Ap). Har ikke vært lett dette, for noen av oss. Jeg har spilt på A laget til i dag. Har hatt tunge dager, og er uenig med mitt eget parti. Jeg er ikke enig med mitt eget parti om skolestrukturen. Jeg får gult kort for dette, og sikker rødt kort. Men jeg skal jobbe på old boys laget fremover, og sørge for at de som ikke klarer seg selv skal få nødvendig hjelp.

Rådmann, Jan-Hugo Sørensen. Hadde ikke tenkt å si noe, men skal kommentere noen utsagn. Har aldri opplevd en slik vanskelig budsjettprosess. Vi har aldri tidligere manglet så mye penger. 16 mill. Vi skjønte tidlig at dette kom til å bli vanskelig. Kommunestyret ønsket i år at rådmannen skulle legge frem et ferdig balansert forslag. Og da kom nedlegge av Vannareid skole. Den satt langt inne. Har vært et godt sakelighetsnivå på innspillene, med unntak av enkelte, som har vært direkte usakelige, og som har kommet fra folkevalgte. Når så mange ansatte får gjennomgå er det å gå langt over det akseptable. Et framtidig samarbeid krever at vi har en gjensidig respekt. Det er bare en innstilling, og det er formannskapets forslag. Det er det det skal stemmrs over. Uansett vedtak i dag så skal vi forsøke å gjennomføre det, med unntak av det som kan være ulovlig. Ledelse er blitt en stor salderingspost, men vi bruker mindre til ledelse enn sammenlignbare kommuner. Ledergruppa har forsøkt å svare fortløpende på spørsmål og innspill. Vi har en av landets dyktigste økonomisjef, og stor tillit til at tallene som kommer fra han. Når jeg skal forsøke å nedbemanne ledere, må jeg slå sammen de to enhetene på teknisk område. Dette vil bl en stor utfordring. Er også bekymret når en fintilpasset struktur i helse og omsorg skal omrokkeres. Det blir nesten umulig. Sier ikke at forslagene er umulig, men det vil bli knalltøff. Hvis en god leder må slutte, og de ansatte blir uten ledelse, vil det gå ut over tjenestene. Vi har maktet å holde en stor kvalitet over våre helestjenester, og det skyldes vår eminente helse- og sosialsjef.

 

Representantene er gått til pause, før det skal stemmes over budsjettsaken.

Pausen er over og representantene har funnet sine plasser. Ordføreren har bedt om å få eventuelle endringsforslag til formannskapets forslag til budsjett.

Linda Myrseth (Ap) legger frem forslag til budsjett. 

Bjørn Lian (FrP) legger frem forslag til budsjett.

Representantene stiller en del spørsmål og kommentarer til punkter i de forskjellige budsjettforslagene.

 

Etter en lang pause med julemiddag og gruppemøter er det klart for avstemning, og slik ble Vedtaket PDF document ODT document

Tips en venn  Skriv ut