Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Helgøykirkas Vel

Vellykket 125 års jubileum

Sammen med HM Dronning Sonja fikk omlag 350 mennesker feire en nyoppusset og 125 år gammel Helgøy kirke.

Helgøykirka_1000x842

Med Helgøya i strålende sol kunne ikke rammen rundt jubileumsdagen blitt bedre.

I havneområdet lå westamaranen, som fraktet folk fra Tromsø og Hansnes, Kongeskipet var på vei inn, og en stadig strøm av mindre båter kom til området. På land sydet det av folk, fra fjern og nær, hvor alle hadde som mål å besøke den vakre Helgøya og å delta i 125 års jubileet sammen med Hennes Majestet Dronning Sonja.

For det var nettopp Dronningen som inspirerte Helgøyfolket da hun for tre år siden besøkte øya og kirka i privat regi, og hvor hun uttalte at "denne kirka må dere ta vare på". Tre dager etter var Heløykirkas Vel dannet, og arbeidet med å skaffe midler til oppussingen startet. Det har vært lagt ned mye arbeid, men nå står kirka klappet og klar til å motta besøk av fremtidige generasjoner.

Dagens arrangement startet med mottak av Dronningen med følge, før Hege Johansen sang "Hurtigruta" av Kari Bremnes til preludium. Domprost Herborg Finnset holdt så en stemningsfull gudstjeneste, hvor også postludiet ble fremført av Hege, nå med låten «Har du fyr» av Ola Bremnes.

Etter dette ble det holdt taler, overrakt blomster og gaver. Kirkeverge Jens Lilleby fremførte velvalgte ord. Jim Møllnes fortalte om arbeidet som har vært lagt ned, og Dronning Sonja viste en imponerende kunnskap om Helgøy kirke da hun orienterte om de viktige kulturskatene som befinner seg her. Dronningen var imponert over det arbeidet som var lagt ned for å bevare den gamle kirken, som i sin tid ble satt opp på Hemnes i Helgeland i 1741, flyttet til hamn i Senja i 1876, og til slutt flyttet til Helgøya i 1889.

Så var det duket for et kulturelt program ved Ingebjørg Olaussen og Sofie Eilertsen, hvor førstnevnte startet med å fremføre «Lar du ho få komme nærmere» av Melissa Horn, men nå i egen norsk oversettelse. Sammen fremførte de «Æ vil ikke snakke om det», kulturskolens norske versjon av Rod Stewart sin «I don`t wanna talk about it». Sofie avsluttet med «Other side of the word» av KT Tunsdall.

Tommy Schjølberg var organist under gudstjenesten og akkompagnerte Hege under hennes sangnummer, og Viktor Figenschou styrte teknikken.

Ute skinte sola, og det ble servert kirkekaffe og vafler. I ungdomshuset, et stykke unna, var det salg av forskjellige matretter med tilbehør, og de fremmøtte koset seg i og utenfor huset.

Den fraflyttede Helgøybygda var pyntet til fest, og det vakre norske flagget vaiet fra flerfoldige flaggstenger.

Søndag 29. juli 2014 er blitt en historisk dag for Helgøya og Karlsøy kommune.

(Hjemmesiden sin redaktør fikk en noe uhøvelig plassering inne i kirken, og fikk dermed ikke bilder fra kulturinnslagene. Dette skal vi prøve å fremskaffe etter hvert, og legge til artikkelen.)

Westamaran_1000x456
Kongeskipet_1000x602
Dronningen med følge_1000x679
herborg_800x927
Ungdomshuset_1000x667
Tips en venn  Skriv ut